Александър Секулов преплита жанровете в новия си роман

Писателят е сред носителите на тазгодишното отличие „Златно перо“


Писателят и драматург на Драматичен театър – Пловдив – Александър Секулов, излиза от рамките на класическия роман с новата си книга „Корабът на сирените“, с кокетното и шантаво подзаглавие „Контрареволюционен роман с френски сладкиш“. Подзаглавие, което само по себе си ни подсказва, че тук нещо няма да е както трябва. И наистина, романът смесва ако не всички, то почти всички жанрови техники на литературата. В началото авторът почва да пише пиеса, но изведнъж създава проза, поезия, драматургия, сценарий и дори готварски рецепти в едно.

Сюжетът се развива в бурните води на гръцко море, по което плава кораб, заснемащ порно продукция. Порно, в което реално не се случва нищо пошло, но за сметка на това настъпват бъркотия след бъркотия. Персонажите са прототип на известни личности от нашата реалност, най-вече от шоу бизнеса, от класическата литература, исторически фигури и т.н.

През изразните средства на смеха и иронията, авторът разглежда сложни социални въпроси, които остават скрити под пластовете на хумора и чак след втори или трети прочит започват да си проличават.

„Като по-млад си мислех, че идейните конструкции и идеологията е важна, а сега единственото, което всъщност ме интересува, е да напиша една добра история. Ако тя е добра, в нея може да има смисъл. Но ако не е добра – няма! Може би съм се наиграл със стилистики и вече ми е скучно. Страхът от скуката е основна движеща сила при мен.

Писателят се бори с три неща: първо със занаята, след това с читателите и накрая със себе си. Това е книгата, която най-много исках да напиша, защото я писах в пълно съзнание за безобразията, които си позволявам. Истината е, че нищо няма смисъл, ако не ви забавлява, докато я четете“, сподели Секулов пред публиката по време на премиерата на романа, който се състоя в Bee Bop Café.

Водещи бяха редакторът и програмен директор на ИК „Хермес“ – Валентин Георгиев, и литераторът Петър Митев. Художник на корицата е Георги Станков, коректор Недялка Георгиева. Междувременно Валентин Георгиев изненада присъстващите, както и самия Секулов с новината, че тази година ще му бъде връчено „Златно перо“, което „Quantus Firmus“ връчва ежегодно.

Александър Секулов признава, че за тази шантава литературна колаборация и за промяната в стилистиката му на писане му е повлияла работата в театъра. Често си представя актьорите като героите, живеещи между листовете. Не знае как ще се развият ситуациите, те се появяват на принципа на киното и театъра.

„Не знам дали не звучи много сложно, а то не е! Не е сложно, но е честно. Книгата трябва да е другар в пътя на читателя. Не искаш да пътуваш с някой, който мрънка. Не искаш да пътуваш с някой, който мълчи. Искаш да пътуваш с някой, с който ти е весело, с който си обичан. Книгата трябва да обича читателя и да има респект към него“, завършва писателят.

За автора

Вашият коментар