България избира нов парламент

23 партии и коалиции ще се борят за гласовете на 6 711 048 български граждани в днешния изборен ден, който ще определи състава на 46-то Народно събрание.

Предсрочните парламентарни избори, провеждащи се днес, са следствие на неуспешния опит за съставяне на правителство след вота на 4 април. Тогава в 45-то Народно събрание влязоха коалицията ГЕРБ-СДС, ИТН, БСП, Демократична България, ДПС и Изправи се!Мутри вън!, които не намериха поле за взаимодействие.

Днешният избор ще даде отговор на въпроса дали е възможно разместване в електоралните нагласи така, че да може да бъде сформирано ново правителство или страната ще продължи да бъде управлявана от служебното, ръководено от Стефан Янев, до провеждането на нови избори.

Изборният ден започна в 07:00 часа и ще продължи до 20.00 часа. В случай че пред секциите има още хора, чакащи да упражнят своя вот, гласуването може да бъде удължено до 21.00 часа, но не повече.

Новото в днешните предсрочни парламентарни избори е това, че в големите секции ще може да се гласува единствено с машини. Хартиените бюлетини ще бъдат налични, но ще се използват само при технически проблеми.

Същото нововъведение ще важи и за местата за гласуване в чужбина, където има повече от 300 избиратели. Сънародниците ни зад граница ще могат да упражнят правото си на глас в рекордните към момента 782 изборни секции.

Българите, които са под карантина заради епидемията от коронавирус ще могат да подават онлайн заявление за гласуване с подвижна урна и в днешния ден.

Ето кои са политическите партии и коалиции, които ще се надпреварват за гласовете на сънародниците ни, подредени по номера на техните бюлетини:

Движение „ЗАЕДНО за промяна“, „Свобода“, Български национален съюз „Нова демокрация“, „БСП за България“, ГЕРБ-СДС, „Атака“, ДПС, „Изправи се! Мутри вън!“, МИР, „България на труда и разума“, „Възраждане“, „Подем“, „Бригада“, „Пряка демокрация“, „Гражданска платформа Българско лято“, „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“, „Ляв съюз за чиста и свята република“, „Партия на Зелените“, „Национално обединение на десницата“, „Глас Народен“, „Републиканци за България“, „Има такъв народ“, „Демократична България“.

Вашият коментар