Битка за върха между ГЕРБ и ИТН, Демократична България и БСП в спор за третото място

Резултатите от екзит пола на социологическите агенции Галъп и Алфа рисърч към 19.00 часа показват битка за върха между коалицията ГЕРБ-СДС и формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, като разликата варира в рамките на около 1%.

Битката между БСП и Демократична България също е с неясен край, тъй като разликата между резултатите на двете формации е сходна на тази, борещи се за първото място.

Петата позиция към момента се държи от ДПС с 12%, а шестият участник – Изправи се!Мутри вън! се движи в рамките на около 5% от гласовете на българите.

Извън сметките на този етап остават от коалиция Българските патриоти с 3,2%, Възраждане с 2,3%, Българско лято с 1,3%, Ляв съюз с 0,3% и други – 1,7%.

Според така изнесените данни от Алфа рисърч, разпределението на вота по мандати изглежда така: 62 депутатски места за ГЕРБ-СДС, 59 за Има такъв народ, 37 за БСП, 37 за Демократична България, 31 за ДПС 14 за Изправи се! Мутри вън!

Данните, които социологическите агенции прогнозират, не включват вота от чужбина, след който резултатите може да бъдат променени.

Според социолога Боряна Димитрова от Алфа Рисърч, гласувалите на тези избори българи са около 2 милиона и 600 хиляди, което е около 39% от имащите право на глас, спрямо над 50% гласували на изборите през месец април.

Вашият коментар