Европейското турне на пианиста Роберто Фонсека и хор “Нови български гласове” започва от Пловдив

Остават броени дни до началото на турнето на кубинския пианист Роберто Фонсека и хор “Нови български гласове” и срещата им с българската публика  на 30 юни в Пловдив в лятно кино “Орфей” и на 2 юли във Варна в Летния театър от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 ч. в зала “България” в София.

Европейското турне на пианистът от Buena Vista Social Club започна в началото на юни и включва представяния в 8 държави с три различни музикални проекта.

Роберто Фонсека и музикантите от неговото трио вече са в България и репетират усилено с хор “Нови български гласове” под диригентството на проф. д-р Георги Петков и готвят изненади за публиката. Първият концерт е в петък в Пловдив и всички ентусиазирано гледат към тази среща. Роберто Фонсека не случайно избира да извърви този нов път към създаването на проекта „Отвъд нотите“ с хор Нови български гласове, защото има доверие в композиторския потенциал на диригента им проф. д-р Георги Петков и в способността на младите певици да усетят характера на кубинската музика и да успеят да я пресъздадат с изразните средства на своя фолклорен език. Кубинският пианист има всички основания да се уповава на младият вокален състав, тъй като още със създаването си през 2012 г. от ръководителя им Георги Петков и продуцентите от Джаз Плюс за проекта „Еструна – когато фламенкото среща българския фолклор“ им е отредено да работят на голяма сцена с известни музиканти и създават албума “Al Este del cante“ през 2017 г., който печели най-престижната награда „Латино Грами“ в категорията „Най-добър фламенко албум“през 2018 г., който печели най-престижната награда „Латино Грами“ в категорията „Най-добър фламенко албум“през 2018 г.

В настоящия проект “Отвъд нотите” двете култури диалогизират и общуването им е поставено на основата на взаимно уважение и разбиране на музикалната традиция на другия. “Със сигурност можем да научим много неща от българската музика. Българите имат наистина труден музикален ритъм, а начинът, по който използват гласовете си и хармонизацията е невероятен. Хубаво е, че се учим. Опитвам се да науча всичко. Но в същото време… би било добре българските музиканти да научат и нещо кубинско. Сложността на кубинския ритъм е в специфичния груув, атмосферата, темпото, техните особености. Въпреки че нашият ритъм е прост за нас, той остава сложен за чужденците. Ще се погрижа да  науча българите на това.” – споделя Роберто Фонсека.

“Роберто Фонсека се отнася с респект към българския фолклор и това е много важно за мен” – от своя страна заявява маестро Петков, който намира радост и творческо удовлетворение в създаването на вокалните аранжименти в проекта на песни като “Вечеряй, Радо”, “Девойко, мари  хубава”, “Женала, Яна”.

Основата е стабилно поставена и сега следват концертите и срещата с публиката – на 30 юни в Пловдив на лятна сцена “Орфей” и на 2 юли във Варна в Летния театър от 21:00 ч., както и на 4 юли от 19:00 ч. в зала “България” в София.

Билети в мрежата на Ивентим – https://eventim.bg

За автора

Вашият коментар