Филм за Златан Ибрахимович тръгва в кината

„Аз съм Златан“ – дългоочакваната екранизация по култовата биографична книга на Златан Ибрахимович тръгва в българските кина от 8 април.

Лентата пресъздава трудното детство на шведсткия футболост, изградило железния му характер на победител. Роден в семейство на балкански имигранти и израснал в един от най-криминалните квартали на Малмьо, малкият Златан трябва да се бори всеки ден, за да докаже себе си в една враждебна среда. Но неговото постоянство, забележителен вроден талант и несразимо самочувствие рано или късно ще го катапултират на световния футболен връх. Това е историята на живата легенда Златан Ибрахимович.

Световната премиера на „Аз съм Златан“ бе отлагана няколко пъти заради кризата с коронавируса. Филмът е екранизация на едноименната автобиографична книга „Jag aer Zlatan Ibrahimovic“ (2011 г.), написана от футболиста в съавторство с шведския журналист Давид Лагеркранц. За кратко време книгата се превръща в бестселър, а Според британския Guardian, това е „Най-успешната биография, подписана от името на футболист“. Успехът се
дължи не само на популярността и буйния нрав на своя автор, но и заради истинската история, която разказва: за пътя на една звезда, чийто старт започва буквално от нищото. Шведският филм представя как Златан – дете на балкански имигранти в Швеция, успява да постигне своята мечта да се превърне в световноизвестен професионален футболист.

Роденият през 1981 г. Златан Ибрахимович сменя доста отбори през богатата си кариера. Първите му професионални стъпки във футбола са в шведския Малмьо, а още като тийнейджър загатва за големия си потенциал в Аякс. Следват Ювентус, Интер, Барселона, Милан, ПСЖ, Манчестър Юнайтед, Ел Ей Галакси и отново Милан. Двама са актьорите, които влизат в ролята на Ибрахимович през различните години. Доминик Андерсон Байрактати се превъплъщава в Златан на възраст между 11 и 13 години, а образът му между 17 и 23 години е поверен на Гранит Рушити.

Интересен факт, е че Гранит Рушити, който е бивш футболист, също започва първите си стъпки във футбола от Малмьо. Определян за един от големите таланти на шведския футбол, той е бил на проби в португалските Спортинг и Бенефика, но контузия спира футболната му кариера през 2020 г. Но съдейки по прекрасното изпълнение на ролята на Златан Ибрахимович, го очаква блестящо бъдеще като актьор.
Сценаристи на продукцията са Якоб Бекман и Дейвид Лагеркранц, а режисьор е Йенс Шегрен.

Вашият коментар