Хиляди настояват България да закупи противопожарни самолети

Най-голямата доброволческа организация за засаждане и опазване на гори в България – Гората.бг , инициира петиция за закупуване на летателна техника за гасене на пожари, с която да бъде спасена както българската природа, така и животът на горските служители и пожарникари, изправящи се до този момент срещу огнената стихия с голи ръце.

Ето какъв е призивът на създателите на инициативата:

„Вярваме, че горите на България са безценни, точно както човешките животи на загиналите горски служители и пожарникари в борбата с пожарите.

Вярваме, че в 2021 г. да имаш летателна техника за гасене на пожари е базова необходимост за държава в ЕС. Такава техника в България практически няма.

Вярваме, че самолети и хеликоптери за гасене на пожари, както и подходяща наземна техника, ще спасят стотици хиляди декари гори, както и много животи.

Затова настояваме българската държава да пристъпи към закупуването на подходяща летателна техника за гасене на пожари. 

Пожарите в много части на страната и през това лято, нелепо загубените човешки животи, щетите нанесени през предишни години, очартаващите се тенденции за все по-горещи лета, ни задължават да търсим работещи решения и на това ниво.

Желаем в България да имаме високо ефективни средства за превенция, борба, ограничаване на полските и горски пожари, за да предпазим гори, населени места и особено да не се стига до загуба на човешки животи при борбата с огнените стихии.

Отчитаме като реална възможност правителството на България да включи в „Плана за въстановяване и устойчивост“ закупуването на противопожарни самолети и хеликоптери/оборудване за вече налични хеликоптери, както подходяща наземна техника за пожарогасене на гори, финансирани със средствата от безвъзмездната помощ от ЕС, които да се използват за ефективна борба с пожарите в страната.

Закупената летателна техника може да се използва и за въздушно спасяване на хора, за защита на горите от вредители, за залесяване и за други смислени дейности.

Моля, подкрепете ни в нашата обща цел: България да има необходимата летателна техника за ранно откриване, бързо ограничаване, ефективно гасене на полски и горски пожари. 

Да спасим горите и природата на България, да спасим човешки животи!“

Петицията можете да подпишете ТУК

За автора

Вашият коментар