Християн Бакалов открива PURE PLOVDIV на Братската могила

ри знакови градски пространства в Пловдив ще бъдат трансформирани от българо – френския визуален артист и хореограф Християн Бакалов. Мащабните инсталации ще променят визуалната среда на Гребната база, Младежкият център и Братската могила, ще ги превърнат в обекти на съвременното изкуство, за да насочат погледите на пловдивчани и гостите на града към тези изключителни места, които притежават архитектурна стойност, носят памет и са важна част от живота на града. Християн Бакалов е международно признат танцьор, хореограф и визуален артист, работил с големите имена на съвременната сцена като Ян Фабър, Иво Димчев, Робърт Уилсън, Жером Бел и Флорентина Холцингер. Произведенията на Бакалов  са показвани на няколко континента и в много европейски градове. Често пъти визуалните му инсталации са били част от трансформирани публичните пространства на различни градове по света, като за последната година, това са проектите: Търнаут (Белгия); училище в Сейнт Пиер д’Албигни (Франция); парк “Хиподрума”(София); Културен дом “Красно село” (София); фасада на Френския културен институт (София); ReBonkers (Варна) и др.

Детайли за проекта PURE PLOVDIV бяха представени по време на пресконференция, проведена днес на място в Братската могила. В нея участваха Християн Бакалов, заместник-кметът  по култура, археология и туризъм Пламен Панов, директорът на РИМ Стоян Иванов,  д-р Видин Сукарев – ръководител на научната група РИМ и Калина Дамянова от Младежки център – Пловдив.

В рамките на PURE PLOVDIV, освен външната промяна, визуалните инсталации ще предложат и различни тематични преживявания за посетителите, сред които перформативни “потапящи” акции с участието на доброволците от Младежкия център на Гребната база; визуално – имерсивни лекции; дискусии; творчески и образователни работилници; артистични церемонии и др.

На 17 юни в 18.00 часа ще се състои Церемония по откриването на визуалната инсталация на Братската могила. Ще участват  доброволци, актрисата и телевизионна водеща Мария – Силвестър и културния антрополог – Ралица Герасимова (ReBonkers Варна), които ще представят имерсивно – перформативен спектакъл – лекция.

Историкът Видин Сукарев представи данни за историята на Братската могила, открита 9 септември 1974 г. Тя  е едно истинско  архитектурно бижу, което преминава през различни периоди на възход и забвение. От място, посещавано от всички младоженци през периода на социализма, във времената на  прехода паметникът е ограбван и вандализиран. Днес Братската могила продължава да търси своето място в съвремието ни. Артистичният подход на проекта PURE PLOVDIV ще даде нужния нов прочит на това уникално пространство, като проектът ще промени бившата му политическата функция в културно-социална с помощта на изкуството и социалната интерактивност между артистите и жителите на града.

Външната визуална инсталация на Гребната база беше изградена през май и до момента вече няколко пъти е жертва на вандалски прояви. По протежението на цялото парково пространство, трептящи цветни ленти водят към сърцето на парка – Младежкия център. Те символизират  различните хора, съставляващи едно общество, вибрирайки/живеейки единно под полъха на вятъра/живот. Общо 1 километър от 4-те километра на Гребната база са вандализирани, не съществува и инсталацията пред Младежкия център, част от лентите пред и вътре в Братската могила също са били унищожени.

По време на пресконференцията заместник – кметът Пламен Панов съобщи, че са взети мерки срещу вандалите, които редовно драскат и замърсяват Братската могила. От вчера вътре вече има видеонаблюдение, което е свързано с общинския СОТ. Предстои районният кмет на „Западен” Димитър Колев да задвижи процедурата видеонаблюдение да бъде монтирано и отвън към алеите. Възложено е на директора на Историческия музей Стоян Иванов да направи анализ и план-сметка какви средства ще бъдат необходими за възстановяването и реставрацията на скулптурните композиции, някои от които са силно увредени. Целта е парите ще бъдат заложени в бюджета за следващата година. Идеята е това пространство да се превърне в зона за култура, да бъде  преосмислено, а най-добрият начин това да се случи е чрез културата и изкуството.

По време на изграждането на визуалната инсталация през май се проведоха творчески ателиета с доброволци  – PURE Youth Plovdiv. Старата Трибуна на Гребната база трансформирана от визуалната инсталация PURE PLOVDIV в цветовете на Олимпиадата, за да се подчертае единството между хората и радостта, които спортът и здравето носят за всеки човек. Една от целите на инсталацията е да насочи погледите на посетителите на Гребната база към Младежкия център и неговите дейности, свързани с развитието на младите хора и тяхната успешна реализация в областта на спорта и изкуствата.  

Всяка инсталация е уникална и се прави спрямо пространството, в което се случва. Визуалните инсталации ще могат да бъдат посещавани свободно от гражданите и гостите на града от тяхното създаване до 30 септември 2023 г.

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2023 година. Дейността е подкрепена и по проект „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ на НФК. Партньори: Община Пловдив; Национален фонд „Култура“; Регионален исторически музей – РИМ, Пловдив; Младежки център – Пловдив; Plovdiv STAGE PARK.

За автора

Вашият коментар