Има кой да ни защити от насилниците

Статистика за броя на жените и децата жертви на домашно насилие няма как да се направи, защото страхът не може да те накара да се заявиш, камо ли преброиш. Домашното насилие е широко разпространено в България, а глобалната кампания „16 Дни активност срещу насилието, основно на пола“ е насочена към различните видове насилие и е повод да покаже на жените, че има на кого да разчитат, ако попаднат в клопка на тормоз.

Активностите по кампанията започнаха на 25 ноември в Международния ден на премахването на насилието и ще продължат до 10 декември в Деня за правата на човека. Закриващото събитие в Пловдив ще бъде с концерт на млада рок банда. През цялото време успоредно в няколко държави ще се състоят събития от различен характер с цел насочване на вниманието към сериозността на проблема.

 
Разпознаването на домашното насилие е първа стъпка към отърваването от ситуацията. Трябва да осъзнаем какво се случва около нас и да не се обвиняваме за поведението на насилника. Някои от фондациите посочват признаците, които да ни помогнат да разпознаем неправилното поведение: Партньорът ви ви спира да се виждате с приятели или роднини, кара ви да се страхувате да кажете „не“ на каквото и да е, заплашва да удари вас, детето, домашния любимец, кара ви да извършите сексуални действия извън волята ви, обижда или унижава вас или други членове на семейството, чупи предмети, когато спорите, заключва ви вкъщи, контролира финансовите ви средства, постоянно проверява къде сте, заплашва ви с убийство. Това са част от поведенията, които не само са морално недопустими, а и подлежат на съд.Законът за защита от домашното насилие гласи: Домашно насилие е всяка форма на физическо, психическо и сексуално насилие, извършено от настоящ или бивш съпруг или парньор, което поставя под заплаха сигурността и благополучието на останалите членове на семейството.

Президентът на „Зонта клуб“ Пловдив Донка Пашова разказа повече за кампанията, като подчерта, че в техния екип има юристи, които работят от януари месец тази година за внасяне на нов законопроект за защита на жертвите от насилие. „Там, където нещата ескалират е добре жените и децата да бъдат изнесени от семейната среда. Да се създадат центрове, в които им е осигурена защита, временна помощ, да им се даде подслон, докато се оформят нещата. В момента, ако някоя жена се обади в полицията за помощ, ще получи отговор „Госпожо, това е семеен скандал…“, каза за MediaCafe Пашова.Тя ясно подчерта, че случаите остават докрай анонимни – от подаването на сигнал до решаването на проблема. „Това е и целта, защото в момента много хора се страхуват и не искат да афишират личността, която стои зад насилието. Искаме на хората в България да им прави впечатление, а не да си затварят вратите, когато чуят викове в съседния апртамент, например, а да знаят на кого да се обадят. „, каза още Пашова.

По цял свят вече съществува и се използва знак, с който можеш да сигнализираш, че си подложен на някакъв вид насилие. Знакът е стискане на палец в юмрук, който можеш да покажеш през прозореца, ако си заключен, на разносвача на пица или ако се разминете с някого на пътя.Установено е, че над 1 млн. жени в България търпят домашно насилие от всякакъв тип – физическо, психическо, сексуално и икономическо. А за последната година с над 40% са се увеличли подадените сигнали само към Фондация Джентър Алтернативи. Фондацията разполага с 18 юристи, психолози, социални работници и филолози, отдадени на защитата срещу домашното насилие, като предлагат безплатни професионални услуги.

Физическо насилие е ритници, шамари, удари, душене, връзване, ограничаване на свободата. Психическото насилие може да се изрази в обиди, заплахи, ревност, сплашване, псувни. Не позволявайте сексуални действия против волята ви, намеци и целувки без вие да сте позволили. Икономическият тормоз е ограничаване на общите финансови средства на членове на семейството с цел контрол и зависимост от насилника.

Информационните кампании на 7 организации в България целят да разпознаваме насилието и да знаем към кого можем да се обърнем и е важно възможно най-много организации да се включат в мисията.

Ето и няколко важни контакти:

Пловдив, Фондация Джендър алтернативи, 0879 260 101, www.genderalternatives.org, Консултативният център за превенция и преодоляване на домашното насилие се намира на ул. Райко Даскалов 53 (Дом Левски), ет. 1, стая 12

София, Български хелзинкски комитет, 02 943 4876, www.bghelsinki.org

Фондация „Подарете книга“, 0897 44 32 04, www.podaretekniga.org

Разград, Народно читалище „Делиорман 2014“, 0889 415 400

Свиленград, СК „Изида-Свиленград“, 0878 93 09 20, www.izida-svilengrad.com

Шумен, Център „Споделеност“, 0896 792 772

Ямбол, Читалище „Умение 2003“, 046910868
Вашият коментар