Иван Кирков: Политиците не са за парламента, а за Комеди Клуба

The Comedy Club е първият и за момента единствен комедиен клуб в България. През 2015 година комедиантът Иван Кирков основава клуба, за да популяризира stand up comedy жанрът в България. Малко по-късно води у нас и големи имена на стенд ъп комедията от световната сцена като Луи Си Кей, Стивън К Амос, Даниел Слос и други.

Иван Кирков е от Стара Загора, но осново балансира живота си в клубовете на Комеди Клуба в София и Пловдив. Повече от година екипът прави подкаст на всякакви теми, който може да следите в youtube. На политиката от забавната гледна точка коментираме с Иван.

Защо настроението във въздуха е все едно не предстоят важни решения за
България, а вълнението е насочено към морето и сините вълни?

Правила ли си нещо изключително важно, докато всеки те гледа в ръцете? Разтреперваш се и допускаш грешки. Същото е при политиците. За тях разсеяните и обзети от морски вълнения хора са като шестица от тотото.
Ако аз вземам важни решения за страната, бих искал всички да мислят за морето.

Има ли опасност българските политици да ви вземат хляба, че доста им се забавляваме на поведението?

Сънят ми вече не е същият. Не можем да се конкурираме с Народното Събрание, особено докато и ги финансираме с по 11 лева за всеки глас. Единственото по-лошо от добре охранени политици обаче, са гладните политици. И гладни не е добре да ги държим.Имах удоволствието да направя подкаст с доста политици по време на предизборната кампания. Започна да ми харесва да са в кампания. Преди обръщаха внимание на нас обикновените хора веднъж на четири години, а сега- веднъж на 3 месеца. Клишето гласи: политикът мисли за хората само по време на кампания. Аз казвам: нека ги държим в постоянна кампания в такъв случай.

Има ли толкова добри комедианти, които могат да изиграят тази нелепица
„български политик“?

Нямаш представа колко пъти от март насам изрекох думите: това сценарист не може да го напише. Всеки добър комедиант иска творчеството му да е реалистично. Стараеш се сюжетите да са последователни и логични. Политиците нямат това ограничение. Те имат пълна свобода в действията си. Завиждам им. Те могат да се вихрят като истински творци. В тяхното изкуство няма логика. Няма правила. Правилата са единствено, за да ги нарушават. Те сами пишат правилата и като не им харесват ги сменят. Ако искаме високо изкуство в нашата страна, трябва да накараме политиците да рисуват и да пеят веднъж седмично. Сигурен съм, че ще сътворят шедьоври.Какво си говорите с колегите от Комеди клуба за ситуацията?

Имаме някои колеги, които тотално се абстрахират от случващото се и не се занимават с политика. За мен и още няколко човека от Комеди Клуб София, обаче, ситуацията е единствено комична. Имам и подкаст, в който дискутираме случващото се на политическата сцена. Това е прекрасна метафора: политическа сцена. Гледаме го както нашите зрители гледат комедийно шоу в Клуба. И винаги се чувствам горд, когато чуя политици в парламента да си казват: Вие не сте за парламента, а за Комеди Клуба. Яд ме е единствено, че не всички участници в народното събрание са така цветни както ми се иска. Не е случайно, че част от продуцентския бюджет на националната телевизия е отреден, да проследи политическия цирк.Как очакваш да се развие ситуацията?


Очаквам скоро да имаме обрат. Хора, които са изглеждали невъзможни партньори, да се подкрепят. Хора с противоположни виждания, да прогледнат в една посока. Няма друг начин да достигнем до работещо правителство. Надявам се да продължават да ни дават възможност за шеги, но да спрат да принуждават хората да се информират от нас комедиантите по важните за държавата въпроси. Не е добре, когато шегите ми от сцената звучат по-честно и логично от думите на политиците.

Вашият коментар