Иван Петков-Бебето от парламента: Участието в новото правителство е шанс за БСП да се реабилитира

България има вече ново коалиционно правителство, сформирано от представители на парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и ИТН. MediaCafe ще обърне внимание на народните избранници на Пловдив от различните политически сили в 47-то Народно събрание.

Първи потърсихме Иван Петков-Бебето от Българската социалистическа партия, за когото в края на ноември стана ясно, че за малко Димитър Георгиев не го надмина, като не успя да премине 7-процентната бариера за влизане в парламента.

Какво е настроението след избора на новото правителство?

Най-накрая, не само след няколко седмици на преговори, а можем да кажем и след седем месеца, нашата държава има избрано правителство, което се е заклело пред народното събрание. Надяваме се още от днес да се започне работа по нещата, които сме казали пред избирателите, пред народа и най-вече по споразумението, което сме подписали четирите партии.

Участието на БСП в новия коалиционен формат ще даде ли прилив на енергия в партията столетница?

Участието в новото правителство е шанс за БСП да се реабилитира пред обществото, тъй като няма как да скрием, тези три избора бяха за нас пагубни и ние сега можем да покажем само и единствено капацитет и опит, като най-старата от четирите партии в коалицията. Да покажем умения и характер в четирите министерства, за които отговаряме и със споразумението, което подписахме да реализираме нещата, които сме заложили и искаме да отстояваме пред народа.

Новият коалиционен формат ще повлияе ли положително на взаимоотношенията в общински съвет Пловдив?

Много е трудно коалиционно да се повлияе в местната власт, най-вече в общински съвет, тъй като в общински съвет няма представители на ИТН, няма представители на Продължаваме Промяната, колегите от ДБ са силно критични към управлението на кмета Здравко Димитров, за съжаление, не мога да кажа същото за колегите от левицата. По-скоро, влиянието ни може да бъде като народни представители от град Пловдив, индиректно към кмета на града и действията, които се извършват в общински съвет. За съжаление, аз не виждам как ще бъде променена конюнктурата в общински съвет.

Как минаха за теб тези 4 часа дебати преди реалното гласуване за министерски съвет?

Интересно ми беше като за първи път. Макар че като участник в народното събрание съм за втори път, но в 45-то не успяхме да стигнем до избор на кабинет. Сега беше вълнуващо, начинът на избор на министър-председател, структурата на министерски съвет, както и на хората, които бяха избрани за министри в съответните ресори. Видя се как колегите от предишните управляващи партии, виждайки това, че властта им се изпуска, използваха всякакви похвати този процес да се забави. Но това са действия, които нямаше как да спрат – изборът на кабинет беше неизбежен. Не мога да ги разбера, но все пак те нямат вече друг вариант освен да действат по този начи с използването на всички процедури по правилника на народното събрание, отрицателни вотове, декларации… От тук нататък ще гледаме колко конструктивна ще бъде тяхната политика. Ще започнем да го виждаме в следващите дни, когато започнем да правим комисии и когато започне реалната работа на народното събрание.

Как ще защитавате интересите на Пловдив в парламента?

Като народни представители ще имаме възможността да изискваме най-различни обекти да бъдат финансирани, например. Веднага казвам и това, за което ние настоявахме и в нашата предизборна кампания, а именно трафикът да се намали с разширяване на Пещерско шосе и Голямо конарско шосе. Но това са моменти, които тепърва ще гледаме с нашите коалиционни партньори. Като народни представители, трябва да си отстояваме решенията на проблемите в нашия роден град, на нашите избиратели, така че това предстои да се направи. Хубаво е за град Пловдив, че вече избраният министър-председател беше избран като депутат от 16 МИР град Пловдив, който и в официалната си част при откриването на новото народно събрание говори за проблемите на държавата и в частност за Пловдив. Надявам се той да съдейства за реализацията на нуждите на нашия град. Аз съм избрах от 16-ти район и като такъв ще отстоявам проблемите на Пловдив да бъдат решени и естествено на региона, тъй като ние сме едно цяло.

Как ще ви се отрази пътуването? Ще пътувате ли из страната като част от работата на депутат?

Като човек, който обича да пътува, обикалям много из страната, защото я обичам и намирам за много красива. Винаги ме е влечало да я опознавам и когато имам свободно време предпочитам да посетя нещо ново, вълнуващо. И в тези моменти съм виждал голяма част от проблемите на страната през погледа на хората, които живеят там и разказват с какво се сблъскват. Проблеми, които могат да бъдат решавани от страна на държавата, от страна на правителството. Когато съм виждал някакви проблеми съм ги поставял на въпрос пред хора, които имат възможността да ги решат. Наистина се надявам, че след избора на нов кабинет нещата за нашата държава ще тръгнат в правилна посока и ще бъде добре за всички.

За автора

Вашият коментар