Как в Пловдив проблемът с паркирането стана повод за гордост

Някакви хора, поради дългогодишното престъпно презастрояване и последвалата (логично) липса на възможност за паркиране, са започнали да се надцакват (пардон, търг било) с надеждата, че ще има къде да паркират автомобилите си. Надежда, която за мнозина, живеещи в центъра на Пловдив, отдавна е просто мечта или далечен спомен. Та стигнали двамата окаяници дотам (единствено на база финансовите им възможности, разбира се), че единият да се чувства спечелил, успявайки да си уреди срещу 1300 лева на година паркиране пред блока, в който живее.

И докато виновници за безобразието с презастрояването са всички сладури, управлявали Пловдив през последните десетилетия, то поне до този момент не съм чул някой от тях да се хвали с това.

Така беше и по темата с паркирането. До днес, когато от канцелариите на район „централен“ разпространиха следната информация:

Цените на местата за паркиране пред блока в район „Централен“ удариха тавана

110 лева месечна такса с включено ДДС достигна мястото за паркиране по време на търг в район „Централен“. Участваха двама кандидати, като стъпката за наддаване бе 5 лв., а началната цена – 20 лева с ДДС за месец.

„Достигането до реалната пазарна цена на местата за паркиране пред блока и огромният интерес към наемането им, е поредното доказателство, че „Централен“ е най-предпочитаният район за живеене в Пловдив. През последните години се изградиха много нови паркоместа, но те все още са недостатъчни за нуждите на гражданите. Надявам се в бъдеще, със строежа на многоетажни паркинги, този проблем да бъде решен“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Припомняме, че според измененията от март в Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на място, общинска собственост за местодомуване на лек автомобил, ако има повече от един претендент, се провежда търг с явно наддаване.

Сега, аз съм убеден, че кметът на район „Централен“ Георги Стаменов има желанието да се грижи и развива своя район, като не мога да си кривя душата и да кажа, че нищо не се върши, защото не би било вярно. Тъй като живея в „Централен“, много добре виждам къде се правят нови паркоместа, къде се обновяват детски площадки и т.н., но в случая няма как да премълча това, което мисля:

Да се радваш и да се хвалиш колко била станала цената на паркомясто, съответно да използваш това като аргумент за изтъкване привлекателността на своя район?! При това с коментар за достигането на РЕАЛНА пазарна цена?!?! И с НАДЕЖДА, че в БЪДЕЩЕ ще има многоетажни паркинги, с които ПРОБЛЕМЪТ с паркирането да бъде решен?!

Ама вие сериозно ли? Да се хвалите с това, че хората се чудят какво да направят, за да се приберат след работа по домовете си и са готови да дават луди пари за тази „екстра“, това е цинизъм! С темповете, с които в Пловдив продължава да се застроява всяко празно пространство, съвсем скоро от Общината ще трябва да вдигнат мизата в пъти и вероятно с приходите от всяко едно налично паркомясто ще успяват да купуват по един нов паркомат за другия любим на пловдивчани разкош – „синя зона“.

Защото нормално би било първо да предложите алтернатива на гражданите, като изградите въпросните многоетажни паркинги, а след това да им обяснявате, че имате НАДЕЖДА в БЪДЕЩЕ да им осигурите и допълнителни паркоместа, за които да се провеждат въпросните  търгове.

И да, наясно съм, че районните кметства нямат средствата, за да направят подобен тип инвестиция, но поне не се излагайте с такива съобщения, защото дивидентите от афиширания успех ще бъдат единствено финансовите постъпления от него.

А, и още нещо – загубилият търга къде ще паркира тази вечер?

За автора

Вашият коментар