Кирил Петков: Спирането на природния газ от „Газпром“ е шантаж

Правителство е подготвено за сценарий, при който „Газпром“ спира доставките на газ за страната ни. Искам да уверя българските граждани, че по никакъв начин няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите и нека потребителите да бъдат спокойни, заяви министър-председателят Кирил Петков в началото на редовното правителствено заседание.

Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително за алтернативни източници на доставка. Спирането на природния газ от „Газпром“ е грубо нарушение на договора и шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито вложените пари на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет, категоричен бе министър-председателят.

Недопустимо е едностранно действие за изнудване, затова България също преглежда всички договори с „Газпром“, включително и този за транзит през България.

Виждаме докъде ни доведе политиката на ГЕРБ – до джип на „Аркад“ в гаража на г-жа Арнаудова, в хазната липсват 3 милиарда лева, защото са похарчени за „Турски поток“ и нямаме диверсификация на източниците на газ. Затова в последните 4 месеца българското правителство фокусира толкова усилия върху гръцката газова връзка, която ще бъде построена до края на юни, каза министър-председателят Кирил Петков.

Едностранното нарушаване на договора между „Газпром“ и България не е проблем само на България. Това е проблем на целия Европейски съюз и ответните действия ще бъдат общи, увери председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен българския премиер.

Коментари (1)

Вашият коментар