Клетата Камелия и какво правим с бездомниците в България

Между стълби и кофа за боклук над 3 години живее младата Камелия. Есента се завива с четири одеяла, възглавница й е старо мъжко яке. Намира се точно встрани до входа на ДКЦ Св. Георги на бул. Васил Априлов 15 в Пловдив. Не е агресивна и не може да я видиш често да се храни. Мястото е мизерно и силна неприятна миризма се разнася от там.

Медицинските лица в диагностичния център я познават, според тях е около 30-годишна. Понякога я заговарят, разпитват, а друг път й дават пари за храна. Когато си говорят с нея, тя казва, че чакала да пуснат парното и щели да я вземат, без да уточнява кой.

Няколко пъти през годините е викана полиция, те я отвеждат някъде, но Камелия отново се връща в „дома си“. Защото полицията, очевидно, не е органът, който може да реши проблемът. Преди два дни медицински лица от ДКЦ-то се обадили на заместник – кмета по социална политика Георги Титюков, който веднага откликнал. Още същият ден отишъл на място следобеда, но тя не била там. „Няма да се откажем да я търсим и да помогнем на момичето с всичко, което можем. Ще й предложим чисто място за подслон, топла храна и медицинска помощ, ако е необходимо.“, каза Титюков пред Mediacafe.Той обясни какви са вариантите за бездомниците в Пловдив. Възможно е тя да бъде настанена в Приюта за временно настаняване на ул. Радко Димитриев 33. Той е с капацитет от 25 легла, за безплатен подслон, но в момента има малко останали места. Там настанените могат да останат месец в приюта.

Община Пловдив разполага с още един център за временно настаняване на ул. Мортагон 4 с капацитет 26 места, където бездомниците могат да прекарат шест месеца, докато им се помогне да стъпят на крака.

Специалистите и в двата центъра съдействат за медицинска и психологическа помощ. Разговарят с дошлите и им помагат да се запишат в бюрото по труда. Ако са регистрирани в Пловдив и се налага, може да им се осигури общинско жилище.

Сигнализи за бездомници могат да се подават на телефон 032 623 714 или на горещия телефон на общината
0800 112 32.


В края на август тази година се направи първа копка на изграждането на 74 жилища за социално слаби и хора в неравностойно положение. Новата сграда ще има 40 едностайни, 22 двустайни, 8 тристайни и 4 четиристайни апартамента, 18 паркоместа, като и общи спомагателни помещения. Всички социални жилища ще бъдат оборудвани и обзаведени за ползване. Проектът е на обща стойност 7 165 650.82 лева и се очаква по договор да бъде готов до 500 дни след първата копка.Видовете социални услуги според Агенцията за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика се дефинират в зависимост от основните групи дейности, като съдържанието на всяка една от тях е определено в закона. Десет са основните видове социални услуги: информиране и консултиране; застъпничество и посредничество; общностна работа; терапия и рехабилитация; обучение за придобиване на умения; подкрепа за придобиване на трудови умения; дневна грижа; резидентна грижа; осигуряване на подслон; асистентска подкрепа.

За автора

Коментари (2)

  1. Клетите бездомници или кой трябва да мисли за нас?
    Във входа ни нае квартира сам мъж. Знаехме, че има добра пенсия и наемът, който плаща ,не е малък. Виждахме как редовно си купува пълна мрежа с кутии цигари.В един момент този човек започна да закъснява с плащанията на месечните такси за входа, по-късно взе да звъни по апартаментите и да проси храна, а хазяинът му твърдеше и, че не е плащал наем отдавна. Настояхме да го изведе от квартирата, а на квартиранта посочихме няколко жилища с трикратно по-малък наем. Той обаче не излизаше от тази квартира. В крайна сметка наистина хазяинът му го отпрати и същият човек живее като клошар срещу входа ни. В желанието си да му помогнем, алармирахме всякакви органи, но ни бе обяснено какво той самият трябва да направи, за да бъде приет да живее някъде. Което той не правеше. Заинтересувах се има ли близки и така попаднах на две негови родственици ,които познавам. Те ме увериха, че той получил много добро наследство, но всичко пропилял и затова няма средства за нормално преживяване. Те бяха правили опит да го настанят в социален дом, но той арогантно отказвал, дори скъсал поредните документи. В крайна сметка се оказа, че,заради неплащаният наем, хазяинът му го принудил да тегли бърз кредит и сега почти цялата му пенсия е запорирана. Синът му, изоставен от бащата още от ражадането си, направи героични опити да го настани в старчески дом, но явно клошарят си харесва начина на живот, крие се от него и не отива да го настанят. Какво и кой е длъжен да се грижи за такъв човек? Абсолютно адекватен е, разбира и преценява правилно положението си, но нито желае, нито взима мерки да го промени.

    Отговор
  2. Тук е мястото на църквата да се погрижи и настани клетниците в манастирите.

    Отговор

Вашият коментар