Кукери гонят злото от Пловдив с шествие по Главната

Голямо кукерско шествие ще мине по Главната на Пловдив тази неделя, на 26 фервуари. В него ще участва специално кукерският състав от Народно читалище „Св.Св. Кирил и Методий“ в гр. Раковски, по покана на екипа на Фондация „Заедно“.  Събитието ще е подарък за всички пловдивчани и гости на града, които искат да уважат народните обичаи на Сирни Заговезни. Кукерите пристигат в града на тепетата,  седмица след международния фестивал на кукерските и маскарадни игри „Кукове-Раковски“ – едно от най-колоритните събития, което представя традициите, които пази и католическата общност у нас.  Вярва се, че магическите действия на кукерите гонят злото и оплождат природата, „та да се роди и прероди“, както казват старите хора.

Шествието в Пловдив ще премине от площад „Централен“ по Главната и ще продължи до кв. „Капана“.  Очаква се кукерите да пристигнат към 16.30 часа и всички, които искат да ги посрещнат, могат в този час да бъдат пред Военния клуб.

Кукерските игри се провеждат в началото на великите пости – на Сирни Заговезни. По стар български обичай това е денят, в който искаме и даваме прошка. Това е и последният голям зимен празник, който отбелязва краят на зимата и началото на новата земеделска година.

Т.нар. празници на възраждащата се природа, са характерни за много народи. Прескачането на огъня за здраве – е ритуал, който е останал от предхристиянската епоха, но и до днес този обичай се пази, както в българските традиции на Сирни Заговезни, така и в руските, и в арменските.

Древният славянски празник „Масленица“ се пада също на 26 февруари т.г. Той е част от народния календар на рускоговорящите общности в Пловдив и региона, както и на бесарабските българи. Обичаите на „Масленица“ ще бъдат представени  пред  клуб „Берьозка“ в центъра на града, малко по-рано в неделния ден. Те са свързани с много веселие и забавни игри, както и с палене на сламено чучело. Основното ястие на този ден са блините.

Aрменската общност в Пловдив отбеляза  „Дярънтарач“ – Сретение Господне още на 12 февруари, като обичаят сред общността, който се пази и до днес, също е прескачане на огън за здраве и късмет. „Дярънтарач“ се чества и като ден на новобрачните двойки.  Свой карнавален празник през пролетта имат и евреите. Пурим е свързан също с веселието и радостта от победата на доброто над злото. Той се отбелязва през март. Празникът се чества от младите хора и всички, които вярват в истинската любов.

            Традициите и обичаите на различните народности  ще бъдат пресъздадени и снимани за архива на НФ „Култура“ като част от проекта  на Фондация „Заедно“ – „Един град, три религии, седем етноса – от миналото за бъдещето“, свързан с популяризирането на нематериалното културно наследство на общностите с най-стара история в Пловдив.

За автора

Вашият коментар