Ловеч с нов модерен скейт парк, Пловдив само с обещания

Първа копка се направи днес на площад Свобода в Ловеч на нов модерен скейт парк. Той е бил обещан на децата и младежите в града и сега 4600 кв. м. зелена площ ще бъдат с нов облик.

Финансирането е от проект по ОП „Региони в растеж“, като средствата са икономисани от друг по-голям проект за квартал Вароша. Но пари и желания са намерени и действията са започнати.

На 28 юни тази година е подписан договор за строително-монтажните работи между общината и фирмата-изпълнител. В проекта на стойност 940 хил. лева се включва също ново осветление, нови тревни площи, както и напоителна система. Срокът за изпълнение е 16 месеца, до 2 януари 2022 година.

Много хубаво, честито на Ловеч! А в Пловдив кога? Това се пита цялата общност в града.Всички, които практикуват екстремни спортове в Пловдив, а те не са никак малко, всяка година живеят с надежда, че намеренията за скейт парк ще се изпълнят. Имаме доста кадри с редица награди от национални и международни състезания в България и чужбина. Част от спортистите са преподаватели, жури на редица конкурси и организатори на единственото състезание за блейдъри в града под тепетата.Преди няколко години от немай-къде си направиха собственоръчно рампа, на която да карат на Младежки хълм, но тя не е достатъчна и не е професионална, нито е защитена. Опитаха се пак сами да си направят парк на закрито, но такова съоражение много трудно се поддържа сам.


Рампата на Младежки хълм


В процес на работа на затворения скейт парк в Пловдив, 2019 година

От средата на 90-те пловдивчани са принудени да карат в други градове и дори да пътуват извън България, защото в родния си град нямат терен, където да упражняват любимия си спорт. Въпреки още от тогава да са молели общината да им построи професионален терен, където да развиват уменията си. Обещания, обещания…

Повече от 15 години група приятели в лицето на Марио Ватралев, Георги Чингаров, Русен Минчев, Христо Георгиев, Славейко Брашованов, Христо Андреев, Владислав Присадашки и много други търпят силни думи за скейт парк и всяка година е „следващата година“. Изброените дори са предложили да съдействат с каквото могат и имат идеи къде да бъде този парк, как да изглежда, с какво да бъде по-добър от другите и евентуално няколко фирми, които могат качествено да осъществят идеята.


Водещата снимка е от скейт парка в Самоков, а тази е от Бургас

„Екстремните спортове се развиват все повече в световен мащаб и вече е абсолютно нормално във всяко населено място да има скейт парк или малка площадка за практикуване на тези спортове. В България в някои градове също се появяват такива постепенно, но е много интересно как в големите градове като Пловдив, София и Варна все още няма качествено направени съоражения и това се отлага с десетилетия, колкото и странно да звучи.

Хората, като нас, които карат отдавна знаят за какво става въпрос. Общините в големит градове доста често обещават, но в крайна сметка не спазват своите обещания за изграждане на такива съоражения. Иначе, интерес към тези спортове определено има. Постоянно се появяват нови и нови карачи в различнте екстремни спортове като кънки, BMX, скейтборд и т.н.

Определно Пловдив има нужда от истински скейт парк, защото младите хора със сигурност ще има къде да се развиват и да стават все по-добри в спорта, който практикуват. Ти ми каза току-що, че и в Ловеч са направили първа копка за нов скейт парк, което е супер и много готино. В Стара Загора скейт парка е с доста напреднал строеж и също се очаква скоро да бъде готов. Определено се надявам в близко бъдеще в големите градове да имат своите хубави скейт паркове, където да практикуват и да представят България в чужбина.“, споделя мнение Русен Минчев.„Аз пораснах и остарях с надежда и обещания от различни правителства от 1998 година насам за скейт парк. Но до сега нищо не се е осъществило. Ние се опитахме да направим частен, но беше непосилно за нас да го издържаме. В много градове вече има построени много качествени общински скейт паркове и недоумявам каква е причината в Пловдив да няма, при положение, че има българска фирма, която е построила всички общински скейтпаркове в България“, казва пък Георги Чингаров.Съвсем оправдано единственото, което каза Марио Ватралев бе, че вече дори не следи новините за нов скейт парк в Пловдив или край него, защото ще се окажат поредните думи, които няма да се спазят.Някои от добрите паркове в България са в Бургас, Добрич, Самоков, Стара Загора, Поморие, Царево.

За автора

Вашият коментар