Маратонът съживява Пловдив в неделя, над 1100 бегачи стартират

Повече от 1100 бегачи ще се включат в шестото издание на Маратон Пловдив, който е тази неделя (31 октомври). Голямото събитие беше отменено миналата година заради пандемията, а сега с него приключва календарът на дългите бягания в България.

760 състезатели са подали заявка за полумаратона (21 км) и 351 за класическата маратонска дистанция от 42,195 км, съобщиха организаторите от Спортен клуб по лека атлетика „Маратон Пловдив“. Тази година те са подготвили сериозна атракционна програма по цялото трасе, за да поддържат духа на участниците. 


Още в тунела под Стария град атлетите ще бъдат посрещнати от духовия оркестър на Пловдив, в парка „Лаута“ ги очаква анимация с канго джъмпс. Фолклорен ансамбъл ще поеме щафетата на Асеновградско шосе, а рок-група „Chongi & the“ ще ги посрещне на бул. „Марица“.

Участниците, стичащи се в Пловдив от цялата страна, а и от чужбина, се настройват за празник в неделя. Дори и публиката, докоснала се до страхотната атмосфера на маратона, със сигурност поне за няколко часа ще забрави за страха от коронавируса.

Наградният фонд за победителите при мъже и жени е по 3000 лв., за второ място – 2000 лв. и за трети резултат – 1500 лв. В полумаратонската наградата е в размер на дистанция на 800 лв., за второ място 500 лв. и за трето 300 лв.

Най-доброто време на класическата дистанция до момента е 2:24:08 ч., постигнато от Ахмет Насеф (Италия) през 2017 г.

Както и в предишни години, програмата на маратона включва бягане за деца от 6 до 13 години, което ще се състои в деня преди старта на маратона, в събота от 10:30 часа. Те ще направят две обиколки в Цар Симеоновата градина, по предварително маркирано трасе, и ще завършат на пл. „Централен“, където ще ги очаква вкусно парче торта.

Стартът на маратона в неделя е в 9:00 часа от пл. „Централен“ в посока пл. „Стефан Стамболов“. Трасето продължава по следния маршрут – ул. „Княз Александър I“ (Главната улица), ул. „Константин Стоилов“, ул. „Криволак“, ул. „Съборна“ (до Хисар Капия), ул. „Цанко Лавренов“, ул. „Цар Иван Шишман“, пл. „Житен пазар“ на бул. „6-ти Септември“, бул. „Цар Борис III Обединител“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Санкт Петербург“, алея 8 в парк „Лаута“, ул. „Георги Данчов“, ул. „Съединение“, бул. „Освобождение“, бул. „Асеновградско шосе“, ул. „Цар Симеон“, Ягодовско шосе, бул. „Цариградско шосе“, бул. „6-ти Септември“, през ул. „Владая“ към бул. „Марица юг“, Гребна база, бул. „6-ти Септември“ от кръстовището с Пещерско шосе, ул. „Красна поляна“, бул. „Копривщица“, алея Младежки хълм, ул. „Любен Каравелов“, бул. „Васил Априлов“ колелото, площада пред Централна жп гара, ул. „Иван Вазов“, ул. „Авксентий Велешки“, Цар Симеонова градина, ул. „Найден Геров“, ул. „Княз Дондуков-Корсаков“, ул. „Преслав“, ул. „Александър Екзарх“, ул. „Христо Г. Данов“, ул. „Княз Александър I“ и финал на Площад Централен.

Движението по посочените улици и булеварди ще бъде ограничено от екипи на МВР-Пловдив и КАТ-Пловдив, които ще следят за безопасността по време на състезанието. Очаква движението да бъде напълно възстановено към 14 часа, когато приключва и контролното време на маратонската дистанция.

Източник: Блиц

Вашият коментар