Мартина Бонарди: Съвременният танц дава усещането за съпреживяване

Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“. Ден 3-ти.

Британският танцов дует Травис Клаузен-Найт и Джеймс Пет взриви пловдивската публика с представлението си Imago. Събитието бе част от фестивалната програма, която тази година включва международни и български спектакли в областта на театъра и съвременния танц от Италия, Великобритания, Румъния, България и Унгария.

Зрителите станаха свидетели на един впечатляващ танцов пърформанс. Елементите на класически балет в модерния танц предадоха на изпълнението оригиналност, елегантност, ефирност и усещане за аристократичност, което беше оценено от публиката с бурни аплодисменти.

Разговаряме с Мартина Бонарди – мениджър на британския танцов дует Pett I Clausen-Knight.

Прекрасно изпълнение. Публиката на Пловдив е спечелена след този вдъхновяващ спектакъл. Среща между съвременност и класика. Изключителна танцова техника. Истински празник за сетивата. Всъщност какво различно от класическия балет казва съвременния танц?

Класическият танц е монументален. Той разговаря с историята, с митовете, с традицията, публиката го съпреживява с някакъв особен респект, докато, мисля си, съвременният танц е някак по диалогичен със всеки един зрител от публиката, прави го по някакъв начин съучастник в случващото се на сцената. Съвременният танц дава усещането за съпреживяване на всеки един от нас.

Вие долетяхте от Италия, Травис Клаусен – Найт и Джеймс Пет от Лондон, после Джеймс продължава за Тайланд, а Травис към Италия.  Как при цялата тази  динамичност сглобявате трупата, изграждате нови танцови композиции, раждате нови спектакли?

Танцьорите на трупата ни са завършени професионалисти, с много ангажименти, но и с много отговорност. Впрочем подобна динамика има и във всички останали танцови компании и в Англия, и в Италия.

Успяхте ли да разгледате Пловдив?

Да, много, много ни хареса. Напомня ми на Рим. А фестивалът е прекрасен, ако ни поканят да участваме пак, с радост отново ще се върнем.

За автора

Вашият коментар