Над 70 населени места станаха част от MOVE Week 2023

Спортна седмица #БезОтпадъци раздвижи малки и големи, и ангажира вниманието на обществеността върху отпечатъка, който оставяме след себе си

Над 70 населени места в цялата страна станаха част от най-голямото ежегодно събитие популяризиращо различни видове физическа активност – MOVEWeek – Седмица на физическата активност и спорта. В рамките на седмицата 22 до 28 май, училища, детски градини, университети, общини и администрации, НПО организации и спортни клубове организираха спортни събития със свободен достъп и стимулираха малки и големи да опитат нов вид спорт, като споделиха посланието за спортуване на чисто – Спорт #БезОтпадъци. Координатор на кампанията е сдружение BG Бъди активен, а осъществилите се събития са над 100.

Открити спортни тренировки, Plogging (спорт в комбинация с почистване), Чисти игри, щафетни надпревари и походи в природата – бяха част от заниманията, с които организаторите ангажираха децата по интересен и креативен начин в темата за разделно събиране и рециклиране. Над 10 000 деца и възрастни са взели активно участие в Седмицата на движението и са  имали възможност да опитат различни видове физическа активност  – танци, йога, бойни изкуства, фитнес тренировки, зумба и други,, за да изберат най-подходящата за своите нужди. MOVE Week е чудесен повод децата, които не спортуват редовно, да си харесат спорт, игра или друго физическо занимание и да разберат, че е важно да се движат всеки ден”, казва Ласка Ненова, основател на сдружение BG Бъди активен – “Използвайки езикът на спорта, научаваме подрастващите защо има смисъл отпадъците да се изхвърлят разделно и какъв е процесът на събиране и рециклиране на суровините. Спорт #Безотпадъци е тук, за да ни припомни колко е хубаво да спортуваме на чисто и че трябва да внимаваме какво често “забравяме” след себе си по време на културни и спортни мероприятия”.

В Седмица на физическата активност и спорта, участие взеха и общините част от надпреварата за ЕКО-отговорна Община 2023, която странира през март и ще продължи до октомври, като на 12-ти октомври. В Деня на Общините на Република България, ще бъде връчена и титлата за най-зелена Община #БезОтпадъци. Приятелската надпревара е част от кампания “Искам да съм полезен…Рециклирай ме!”, с която сдружението работи в посока обединени усилия за превъзпитание и информиране на населението за негативите от отпадъчните действия и поемане на отговорност към средата.

За автора

Вашият коментар