Никола Рахнев: Накрая ние ще победим!

Никола Рахнев и компания нямат спирка! Основателят на Гората.бг съобщи за поредното смислено и благородно дело, имащо за цел да опази българската природа от незаконна и варварска сеч. Този път става дума за създадено мобилно приложение, в партньорство с Изпълнителната агенция по горите, което ще даде възможност на всеки от нас да сигнализира за безобразията, които се случват в българските гори и планини.

Ето и самия призив на Рахнев към всички, за които опазването на българската природа е важно и има смисъл:

„Пуснахме иновация, с която лесно можем да ЗАЩИТИМ ГОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

Винаги съм искал да намерим начин да се борим с незаконната, а и със „законната“, но неправилна сеч, на горите в България, който да е лесен и ефективен. Защото не мога да приема случващото се от години и никога не съм го приемал.

От години знам, че целите на Гората.бг са много по-големи от засаждането на 3 милиона нови дървета (вече 1.4 милиона засадени). Целта е да променим съзнанието на хората, разбиранията на обществото, отношението им към опазването на горите, като им дадем възможност да участват, да преживеят, да променят разбирането си. Защото ние хората разбираме най-дълбоко преживяното и обичаме истински това, за което се грижим и сме положили усилия.

А решението на всички проблеми в горите е базирано на едно силно гражданско общество, което не приема нищо по-малко от най-доброто за българските гори. Което контролира, което изисква, което се бори, което дава подкрепа на честните професионалисти в системата на горите. Което иска най-доброто бъдеще за горите, за да ги има и след нас, което не поставя на първо място икономическите „ползи“ от горите, което е готово да измете всички горски мафии, за да опази горите!

Как мислите, дали политиците, които се борят за гласове, за одобрение, за харесване, дали няма тогава да започнат да променят политики, закони, да действат, за да се харесат на това общество? Дали схемите ще могат да се скрият от погледите на десетки хиляди хора, от прожекторите на социалните медии, от конвенционалните медии, които ще последват този обществен интерес? И точно така, накрая, ние ще победим, както е ставало винаги в историята и навсякъде по света.

И ако чакаме ще е дълго, може и вечно, но ако действаме ще успеем, гарантирано, и ще е по-бързо отколкото мислите. Никой не може да спре идея, чието време е дошло, както не може да спре гората да се разлиства!

И за да имаме един силен инструмент, с който да оказваме този контрол и да действаме, създадохме, заедно с Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), приложение за мобилни телефони и уеб „ЗАЩИТИ ГОРАТА„, с него лесно може да се подават сигнали за незаконни сечи, бракониерства, замърсяване и всички злоупотреби в горите. И сигналите ще бъдат проверявани, официално и с желание от експертите на ИАГ. Ще има и граждански контрол, прозрачност, които са ни така нужни.

И моля, всеки от Вас:

ИЗТЕГЛИ. СПОДЕЛИ. ЗАЩИТИ!

Изказвам благодарност на поколенията лесовъди, учени и всички от системата на горите и особено на хората днес, които са принудени да живеят и работят в много трудни времена, благодарност, че имаме гори и днес, а не голи баири. И вярвам, че с широката обществена подкрепа ще може да се изгради базирана на наука и истински добри практики система, в центъра, на която ще е грижата за гората, а не „ползите“ от нея.

Специални благодарности и на професионалистите от ИАГ и Alex Dountchev – директор (природозащитник, който не е част от статуквото) за зрелостта на идеите и готовността заедно да действаме за опазването на горите. Държава и граждани, рамо до рамо, за едно по-добро бъдеще!

Заедно, професионалисти и гражданско общество, ще успеем!“

За автора

Вашият коментар