13 лева за преференциални карти в пловдивския градски транспорт

Пенсионери и ученици ще могат да пътуват в цялата мрежа на градския транспорт в Пловдив с карта за 13 лв. на месец. Това ще стане от 1 април, ако на утрешната сесия Общинският съвет приеме предложението на кмета на града.

Първоначално се предвиждаше картите за ученици  да бъдат намалени от 16 на 14 лв., а за останалите преференциални групи – на 15 лв. Още днес обаче се внася допълнение всички преференциални месечни карти до края на годината да поевтинеят на 13 лв., без това да е за сметка на общинския бюджет.

Преди броени дни е получен списъкът с разпределение на средствата от Министерския съвет по приетото в края на януари постановление за допълнително финансиране на градския транспорт.

„Предвидените за Пловдив средства се оказаха повече от очакваните. Веднага се срещнахме с превозвачите, убедихме ги и и те се съгласиха, че по-ниските цени са възможни. При гласуване в Общинския съвет на това предложение от 13 лв. Пловдив отново остава единствения голям град в България с най-евтините превозни документи за уязвимите групи. За сравнение – цената от 13 лв. на месец е за всички линии на градския транспорт, докато в други градове подобни цени се отнасят само за по една линия“, коментира заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ Георги Стоилов допълни, че ако утре Общинският съвет вземе решение, две седмици по-късно то ще влезе в сила, така че след 21 март вече да могат да се закупуват картите  на по-ниските цени.  

За автора

Вашият коментар