50 картини на млади творци от Художествената гимназия внасят уют за пациентите на онкологичния център в Пловдив

Петдесет картини на млади творци от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” ще бъдат поставени в болничните стаи и фоайетата на двете бази на Комплексния онкологичен център в Пловдив. Идеята за създаването им е на психолога на онкоцентъра Елена Атанасова.

Осъществена е със съдействието на фондация „Грижа за живот – България”, учредена в Пловдив от млада жена, преминала през всички изпитания на онкологичното заболяване и лечение, чиято кауза е чрез организацията да помага на всички пациенти с ракови заболявания.

Идеята за създаване на картините е била „прегърната” безусловно от директора на гимназията Светлозар Чавдаров и младите творци. Подкрепена е изцяло от ръководството на КОЦ – Пловдив и неговия управител д-р Парашкев Цветков.

„Психоемоционалното състояние на пациентите има много важно значение в комплексното лечение. Освен медицинската част, е необходимо да бъде включена и психосоциална подкрепа. КОЦ – Пловдив е „пионер” в общуването с пациентите в болнична среда. Много често нашите болни споделят, че не само заболяването, но и самата обстановка действа потискащо” , обясни Елена Атанасова, психолог с 11-годишен стаж в работата с онкологично болни хора.

Така, след разговор с пациентите, у нея се е родила идеята да се създаде повече уют, акценти, които да накарат болните да се почувстват по-добре по време на болничния си престой. Като психолог тя смята, че няма по-голяма сила от тази на изкуството.

„Пловдивчани са специални хора, особени хора. Понякога сме упорити, друг път – по-лошички, но винаги се сплотяваме и подкрепяме. Когато имаме кауза, ние се обединямаме. Затова и от Пловдив тръгва фондация „Грижа за живот”, основана от млада жена, влюбена в живота, преминала през много изпитания, преосмислила ценностите в живота и която иска да помогне”, каза още Атанасова.

Тя допълни, че е възхитена от разбирането, което е проявил директорът Чавдаров, преподавателите и младите художници от гимназията,  помогнали в избора на сюжети, които да внесат уют. Тези млади творци са наши деца, деца на Пловдив, които сътвориха едно малко чудо, приключи психологът на КОЦ – Пловдив.

За автора

Вашият коментар