Доброволци обновиха парка в село Марково

По инициатива на кметството и с участието на жители, експерти и активисти, паркът в село Марково бе облагороден.  В рамките на няколко месеца хората чистиха, боядисваха, косяха и даряваха както бои, цветя и паркови мебели, така и часове доброволен труд. Място Парк Марково е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци и екипа на кметство Марково,като част от дейностите на сдружение “БГ Бъди активен” за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място България.

Процесът започна през юни, когато  група ентусиасти кандидатства по конкурс от инициативата с награден фонд за облагородяване на градско пространство. Младите хора бяха избрани заради готовността им да участват в създаването и поддържането на зоната.

Активистите от сдружение “БГ Бъди активен” осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както на финансова подкрепа в размер на 1000лв. В парка бяха поставени кошчета, пейки и цветарници. Кметство Марково се ангажираха да прочисти парка, като извърши санитарна сеч, възобнови осветлението и боядиса оградата, използвайки доброволци.

Община Родопи пое ангажимент за възстановяване на чешмата в парка. Обновяването на тази зона е отличен пример за това, че най-добрите резултати се получават, когато граждани и администрация работят заедно.

“Граждани, институции, организации – само заедно можем да постигнем трайна промяна в културата и отношението към средата около нас. Марково е страхотен пример точно за това – добро партньорство и съвместна работа “, каза Ласка Ненова, основател на БГ Бъди активен.

За да отбележат откриването на пространството и да покажат устойчивост, празненството по откриването бе обединено с есенното почистване на селото. Събрани бяха 94кг отпадъци, от които разделно събрани 34 кг пластмаса и метал. В събитието се включиха множество местни жители на Марково, както и доброволци от екипа на БГ Бъди активен. 

В партньорство с кметството на Марково бяха организирани три основни локации, а именно: централният парк, дворът на училището и малкият парк, подновен чрез инициативата Място България, намиращ се срещу Младежки дом. Успоредно с това хората почистваха пред своите домове, а по инициатива на кметството доброволци подновиха маркировката на пешеходните пътеки.

В училището на село Марково също кипеше усърдна работа. Учители, родители и ученици заедно обновиха класните стаи на открито в двора на училището и се погрижиха за събирането на отпадъците наоколо, включвайки се в инициативата за красива и чиста градска среда на БГ Бъди активен – Място България.  

Следващата година ОУ Св. Св. Кирил и Методий навършва 100 години от своето основаване. “За трета поредна година училището  е на първо място на база външно оценяване в Община Родопи и на 16-то място в област Пловдив”, сподели Десислава Терзиева – кмет на Марково. 

Почистването е част от кампанията Junk Around от програмата _Място България на Сдружение БГ Бъди активен и се осъществяват с подкрепата на Фондация Кока-Кола

 Събраните отпадъци ще бъдат извозени своевременно, благодарение на предоставените съдове от Община Родопи и КМД.

_МЯСТО България се реализира благодарение на подкрепата на Фондация Кока-Кола

 Още идеи как да живеем в по-чиста среда  може да откриете на сайта на инициативата thespot.bgbeactive.org

За автора

Вашият коментар