Eкспериментална „зебра” върху паваж тестват от Общината

За първи път в Пловдив се прилагат две нови технологии при маркирането на пешеходни пътеки върху паважна настилка. Експерименталната „зебра“ е на ул. „Цар Иван Шишман“ при кръстовището с ул. „Александър Пушкин“, в близост до „Източната порта на Филипопол“ и входа към Стария град.

Върху едната половина от пътеката са положени три пласта битум, които служат за изравняване на неравностите от паветата, и след това – един пласт бял метилметакрилат.

Другата част е обработена със специален грунд за павета, един пласт битум и два пласта термопластичен материал. Която от двете технологии се окаже по-ефективна, ще бъде приложена и при други пешеходни пътеки, особено край детски и учебни заведения.

„Трайността на акрилатните бои, които използваме, стриктно спазвайки действащите наредби за пътната маркировка, е до шест месеца. Върху паважните настилки обаче е много по-кратка – затова търсим начини да я удължим. От няколко години тестваме различни варианти – с бели бетонни ивици, с термопластични знаци, положени върху различни видове грунд.

Отчитаме положителни резултати, но търсим още по-добри варианти, защото да се удължи трайността на пешеходните пътеки върху паважните улици е част от мерките на общината за опазване живота и здравето на всички жители и гости на Пловдив, а най-вече на децата“, коментира директорът на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инженер Пламен Вълков.

За автора

Вашият коментар