Финансират пловдивски автори със сума до 3 000 лева

Днес 18 юни, сряда, от 17.00 часа, в „Тракарт”,  ще бъде даден стартът на шестото издание на Програмата на Община Пловдив за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания  – 2014 г.

Това ще стане по време на голямо литературно четене, в което ще вземат участие пловдивските поети, отличени по Програмата през миналата година: Катя Белчева, Минко Танев, Стефка Тотева, Николай Гюлев, Катя Стоилова.

До момента, за пет сесии на Програмата са издадени 47 книги, финансирани от Община Пловдив. Всяка година  постъпват около 40 литературни проекта. Жанровото разнообразие е доста пъстро. Най-много са стихосбирките, следват сборниците с разкази и новели, романите. Участват и художествено документални книги, литературна история и критика. Почти всяка година има по една-две книги на историческа тематика и една или две в областта на изкуствознанието. 

Всяка година експертна комисия одобрява около десетина проекта. Финансирането е до 3000 лева на заглавие. Основното изискване е авторите да имат адресна регистрация в Пловдив. Кандидатстващите издателства могат да са от цялата страна. Кандидатства се с формуляр, който може да бъде изтеглен от сайта на Община Пловдив и от сайта на Дружеството на пловдивските писатели.

Проектът се изпраща в електронен вариант на CD или на хартиен носител в 3 екземпляра на адреса на Община Пловдив в срок до 31 юли 2014 г. Резултатите се обявяват на 1 октомври 2014 г. Издателствата са задължени да издадат спечелилите проекти в срок до 19 декември 2014 г.

Тази година програмата се провежда в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г

 

 

За автора

Вашият коментар