Фотографът Александър Карамфилов се включва в PARK(ing) Day

Снимките са насочени към градската среда и природата на България

Пловдивският фотограф Александър Карамфилов се включва в инициативата на сдружение БГ Бъди Активен – PARK(ing) Day, който ще се проведе на 18 септември.

Денят ще е посветен на спорта, изкуството и зелените идеи за опазване на околната среда. На различни локации в центъра на Пловдив ще се състоят разнообразни работилнички, театрална постановка, образователни инициативи за намаляване на отпадъци и рециклиране, спортни състезания и много други.

Малките стратегически намеси в градската среда могат да бъдат катализатор за значими промени в отношението на хората към града им и в качеството на живот. Това може да бъде дори една изложба, една инсталация или друг елемент от сферата на изкуството. Изложбата на Александър Карамфилов ще бъде разположена върху едно паркомясто в центъра на града за ден. Дори и с кратък живот, тя може да насърчи много минувачи да се отбият и да полюбопитстват кой и защо е направил този приятен оазис, насред паркираните коли. Да не забравяме и силата на изкуството – то лесно може да  ни подскаже с намигане, че за да живеем в чист град, трябва да поемем отговорност и да бъдем активни“, коментира Румяна Киризиева от Бг Бъди Активен.

Изложбата ще бъде разпъната на ул. „Отец Паисий“ 39, пред Art News Café. Тя включва 16 фотографии от уличния живот. Неговите интересни моменти, сгради, представени по абстрактен начин с обърната перспектива, персонажи и не на последно място – природни пейзажи.

Изкуството може да подтикне към опазване на природата. Тя е единственото, което имаме и трябва да я ценим. Темата на снимките съвпада напълно с идеологията на PARK(ing) Day, защото показват градската среда и природните ни дадености в един чист вариант. Част от фотосите са посветени именно на горите и морето, а другата на града ни в най-хубавата си форма. Надявам се, когато на хората им се припомня колко са красиви, да променят, поне до някъде, ежедневните си навици и да ги пазят и съхраняват за идните поколения“, споделя Александър Карамфилов.

                               

Пловдивчанинът се занимава със снимане вече от пет години. В началото започва като хоби, но бързо навлиза в професионалната среда с фотожурналистика и артистична фотография. Зад гърба си има няколко национални и международни участия в изложби и конкурси. Към настоящия момент е част от екипа на 4К Studio. Като човек израснал в планината, голям дял от творчеството му е силно насочено към пейзажната фотография.

 

Вашият коментар