Гайда поведе хиляди назад към корените (СНИМКИ)

Родопска гайда зазвуча над Куклен в местността Св.Св. Козма и Дамян, в събота вечер. Гайдарят спря за миг и се провикна силно към множеството от хора "Wake up приятели, след мен към корените ни". Тълпата го послуша и бавно, в нишка, като змия, тя се отправи след звучната песен на гайдаря, който тръгна надолу по склона, където се намира манастира Козма и Дамян.

Вечерта настъпи отдавна, а пътеката бе осветена добре. Около нея стотици палатки правят път на младите, които само след 200-300 метра наобикалят нестинарска жарава на една от поляните в местността. 

Това са корените ни и ние сме закърмени с тази природа, а организаторите на 4-ия фестивал WakeЪп са се постарали всички да почувстват онази магия, която е събирала предците ни в тези български традиции. Всичко в тези 3 дни (между 20 и 22 юни) се върти около това, събрано в две сцени, 60 музиканта, 20 доброволци, страшно много българска музика в няколко стила, йога, био-бар и хубави напитки, много работлици, лекции, даже и детска градина. 

Това, което прави впечатление още с влизането на импровизирания вход е правило 11, а именно "Във фестивалната зона не се продават цигари или тютюневи изделия". Какво по-хубаво от това – природа, музика по избор и ако си с твоята компания, значи всичко е тип-топ. 

Това, което притесняваше организаторите бе единствено времето. Сякаш като по поръчка обаче, точно в рамките на фестивалните дни то е благосклонно и почти не валя. Но даже и да валеше, надали щеше да развали целия кеф на тези над 1200 гости от цяла България, пропътували разстоянието до Пловдив. Е, да, имаше и такива, за които се разбра, че времето и проблемите с наводненията са ги спрели да тръгнат. 

Хубавата новина е, че от цялото събитие не се чу нито един лош коментар, което говори много дорбе за всичко. През деня на сцена „Айляшка” всеки можеше да бъде айляк с бавни и дълбоки мелодии, да участва в уъркшопове, йоги или други интересни занимания. Вечер на сцената се изредиха имена като Деньо & Сенсей, Apo & Nevena, Явката ДЛГ & Madmatic, Булгара ,Миленита, Krivak & Charoday, Данго ЗЕ, Zafayah, Marshmellow, Balthazar и много други. Всички изпълнители крещяха силно “WakeЪп” и надъхваха присъстващите да бъдат още по-шумни.

"Искаме да изкажем сърдечни благодарности на всички участници и посетители на тазгодишният фестивал WakeЪп! “Обратно към корените”. За четвърта година по ред магията събуди всички търсещи нови хоризонти на знанията и умения, а музикалните вълни плаваха между дърветата с позитивно настроение. Все още има работа горе в лагера по почистването на гората и другите фестивални зони. Очаквайте скоро отзиви, снимки и равносметка на приключението, което сътворихме заедно", споделят организаторите.

Снимки можете да видите на сайта Plovdivclubs.com

За автора

Вашият коментар