Изложба на Огюст Роден в София в края на май

Френският импресионист Огюст Роден ще гостува на родна България за повече от 3 месеца в Националната художествена галерия в София. Над 70 оригинални творби, повечето от които дори не са напускали Франция ще бъдат изложбени в галерийното пространство, с дата на откриването между 27 и 30 май 2014 година.

Експонатите ще пристигнат от парижкия музей „Роден” в София след седмица, след което изявени куратори ще подредят изложбата съобразно пространството в галерията. Тази превъзходна възможност за любителите на импресиониста Роден се осъществява заради вече започналият ремонт в музей „Роден”, който се очаква да бъде изцяло подменен и оформен за предстоящите две години. А през това време част от експонатите ще бъдат представени в множество галерии по света.

 

Франсоа Огюст Рене Роден е роден в Париж през 1840 и умира от премръзване през 1917 г. недалеч от столицата. Считан е за един от основоположниците на импресионизма в пластичното изкуство. Започва да изучава математика и рисуване във Франция, след което продължава да обогатява опита и познанията си с различни занимания, свързани с архитектура и скулптура, в Брюксел и Италия. Първото му голямо признание идва, когато държавата купува "Йоан Кръстител" (1878 г.) и "Крачещият мъж" (1877 г.), а след това френското правителство му дава поръчка за изработи голям скулптурен портал. На "Портите към ада", превърнала се в творбата на живота му, той посвещава и най-голяма част от усилията си. Други не по-малко популярни негови творби са "Мислителят" (1888 г.), "Ева", "Мимолетна любов" и "Целувката" (и трите от 1886 г.), както и "Валсът", "Вълната", "Зряла възраст" и "Бъбривки".

За автора

Вашият коментар