Изложба живопис на Женя Бозукова в галерия „Seven“

Изложба живопис на Женя Бозукова ще бъде открита в галерия "Seven" във вторник от 18:00 часа.

Художничката е родена през 1976 година в Пловдив. Завършва художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – 1995г. и художествена академия в град Будапеща – 2001 г. Има 23 самостоятелни и множество групови изложби в Унгария и България. Някои от самостоятелни й изложби са в Будапеща /Унгария/, Люксембург, Рим /Италия/, Виена /Австрия/, София и Пловдив /България/. Участва в биенале във Флоренция и Експо в Маями. Има две награди по живопис от биеналета в Унгария и награда за млад автор в изложба на Дружество на пловдивските художници в Пловдив.

За нея унгарската изкуствоведка Бригита Мулади пише:

„… Във всяка поредица от картини на художничката Женя Бозукова присъстват емоционални състояния, рисувани с характерно различни цветове, но освен смяната на цветовете присъстват и малки фигурки с постоянни мотиви, които имат специално значение. Те разкриват особен образ, в който се изразява двойнствеността на човека. Дуалистичният образ на човека, обаче, няма Фаустовска характеристика /Джекил и Хайд/ – доброто и злото не се бият помежду си, не са противопоставени един на друг, а се приемат.

Тези игриво преобразувани фигури-фантастични същества, позоваващи се на реалността са духовната и материална същност на човека, превърната в спокойна хармония от абстрактна живопис."

В тази изложба преобладава материалната форма на образа населяваща вселената в картините.

Бригита Мулади продължава:

„…Пространствените изображения в композициите й показват сложни видения, които не са разграничени реално и нереално-както се случва в нашето мислене.

Духовността, присъщата в торбите на Женя в търсенето на световен модел, води до подобни модели като митологична система в създаването на природна религия. В центъра на универсалния свят на художничката стои мислещият, съзнателен човек, който със своята чувственост ръководи събитията в света.

Специфичното в произведенията на Женя Букова, присъстващо във всяка нейна творба, са лекотата, с която борави, докосвайки се до дадена тема, формулирана с уникален живописен език. Вярва в уравновесяването на противоположностите, в толерантността, в приемствеността, в моделирането на съществуването. Занимава се с въпросите на човешкия живот, но не изпуска от поглед по-мащабните неща.

Изкуствоведът Ищван Шинко казва за нея:

„… Разглеждайки живописните картини на Женя, ще бъдем част от експерименталната работа на експресивен художник, който придружава декоративността със своята жива изразителна палитра, не чувствено, но изпълнено с много емоции.

Тук не срещаме познатият изтънчен лиричен свят на жените художнички, аз ще видим срещата на виталния мироглед с емоционалната изразност.“

Изкуствоведът Тибор Венер:

„…Припокриването и преплитането на личния митологичен свят и двойнствеността на явленията, разгърнати от общовалидни знаци и индикации, правят това художествено разкритие вълнуващо.

Нейният свеж живописен свят сякаш ни разкрива един борещ се свят от безпокойство, страхове, освобождение и чувство за свобода, преплетено с личностни и дълбоки емоции".

Вашият коментар