Каталуния не се подчини на Испания! Насилието нараства (ВИДЕО и СНИМКИ)

Органите на реда на Каталуния отказаха да изпълняват постановлението на Конституционния съд на Испания за противодействие на провеждането на референдума за независимост в региона, съобщи изданието El Pais.

Отбелязва се, че каталонските служители на полицията не пречат на гласуването, но следят за спазването на обществения ред в местата на неговото провеждане.

На свой ред испанското правителство обвини каталонските органи на реда в политически пристрастия и неизпълнение на професионалните задължения. „Националната полиция и гражданска гвардия ще трябва да действат. Каталонската полиция постави политическите критерии над професионалните. Ние сме принудени да правим това, което не искахме“, заяви пред журналиста официалният представител на испанското правителство в Каталония Енрик Мело.

Трябва да отбележим, че в момента исканията на Мадрид за затваряне на избирателните участъци и недопускане на провеждането на гласуването се изпълняват само от националната полиция и Гражданската гвардия, специално изпратени в Каталония в навечерието на референдума.

Полицаите блокират избирателните участъци и конфискуват урните за гласуване. Въпреки това, жителите на Каталония масово отиват да упражнят правото си на глас. В някои градове между участниците в референдума и полицията избухнаха сблъсъци. Полицаите са използвали специални средства, включително и гумени куршуми. 

Междувременно клип в интернет показа как местни пожарникари пречат на Гражданската гвардия да изнесе урни от избирателен участък в Каталония.

Междувременно видеа в мрежата показаха полицейско насилие срещу гласоподаватели. Испанският журналист Хектор Янатей публикува кадри, на които полицаи извеждат насила гласоподаватели от избирателен участък на пазара Гуинардо в Барселона.

От Гражданската гвардия нарушиха мълчанието след редицата видео и снимкови материали за насилие срещу гласоподаватели. Полицията "се противопоставя на тормоза и провокациите, докато изпълнява своите функции въз основа на закона", заявиха от там.

ВИЖТЕ сцените на насилие от следващото видео ТУК:

Снимки: euronews

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО В EURONEWS ТУК

ОЩЕ СНИМКИ може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар