Хората от Труд сезират прокуратурата за обгазяване на района около Пловдив

Хората от село Труд възстанаха срещу обгазяването на селото от Био инсталация

Инициативният комитет свиква обществено обсъждане по проблема

Жители на село Труд ще сезират прокуратурата заради дейността на централа за производство на ток от течна тор и силаж, която се намира в непосредствена близост до населеното място. За проблема, който е от близо две години. От Инициативния комитет на селото са алармирали многократно институциите. 

При една от последните проверки на РИОСВ Пловдив бяха констатирани вредни емисии от централата в пъти над нормата. Наложената на инвеститора санкция бе отменена от съда поради пропуски на еко инспекцията при съставянето на протокола от проверката. Това според жителите на селото е недопустимо и прокуратурата трябва да извърши проверка по казуса.
 
Проблемът с обгазяването на селото от централата за ток от биомаса е нерешен до момента, въпреки двата протеста от края на миналата година на жителите на село Труд. Населеното място неколкократно бе посетено и от националният омбудсман Мая Манолова. Припомняме, че по данни на лекарите в село Труд дихателните заболявания сред децата в селото са се увеличили в пъти след началото на работа на ел. централата. Тежкотоварните камиони, които зареждат със суровина промишления обект, преминават през населеното място, като нарушават асфалтовото покритие на улиците и спокойствието и съня на населението. Село Труд мирише на фекалии от така наречената „модерна” ел. инсталация, която собственикът гордо сравнява с големи европейски централи като тази, която се намира в Цюрих Швейцария. 

Методите им на работа изобщо не са идентични, което се доказва от писмо от управителя на Биогаз Цюрих АД  г-н Хелмут Фетер. Повод за писмото, което бе получено при писмена кореспонденция с г-н Фетер в Инициативния комитет, са твърдения на инвеститорите на централата в село Труд, които се сравняват с колегите си от Цюрих. 

В интерес на населението на село Труд и в търсене на обективната истина, Ви предоставяме отговора на Биогаз Цюрих АД  .

"Тук в Цюрих е инсталирана напълно различна ферментационна система, която работи  по друг метод. Освен това всички производствени процеси, свързани с отделяне на емисии, протичат в затворени халета с пречистване на отвеждания въздух, за да не притесняваме непосредствените и по-далечни съседи. Ефективни мерки за облекчаване във Вашия случай  са възможни само чрез концептуални промени по инсталираната при Вас техника и нейния начин на работа. Като обслужващ персонал на нашата инсталация ние за съжаление нямаме капацитет за подобни задачи и затова Ви препоръчваме да се обърнете към компетентна фирма за планиране или строеж на подобни инсталации”

(* това е оригиналното писмо, без редовете съдържащи конфиденциална информация и намерение за бъдещи действия, които ще предоставим в подходящия момент. За автентичността на превода сме ползвали акредитиран преводач.)

"Държим да отбележим, че сме в контакт със всички цитирани от г-н Яков Джаров Био Централи и очакваме в най-скоро време да получим отговори и от тях", споделиха гражданите в официалното писмо до медииите.

Следва да бъдете запознати с един качествен материал, който ще направи нагледни технологични сравнения, от които ще стане ясно има ли или по-скоро не, общо, централата в Труд с посочените Европейски централи.  

Общественото обсъждане ще се състои днес, 17 февруари 2017 година от 18 часа в читалище „Светлина – 1929” в село Труд

Вашият коментар