Кръстев: Картинката е доста мрачна, но възможна за бързо преодоляване

На дадената днес пресконференция на директора на Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" Кръстьо Кръстев и зам. министъра на културата Велислава Кръстева, станаха ясни дейностите, които трябва да се извършат, за да се възстанови културният символ на града ни.

Никой не пожела да се ангажира с конкретни цифри, тъй като експертните оценки още не са приключили. Това ще се случи в началото на следващата седмица, а обобщените данни ще бъдат представени пред медиите в край ѝ.

Кръстьо Кръстев обясни, че са няколко основните дейности за възстановяването на театъра. На първо място трябва да се възстанови зрителната зала, която за щастие не е засегната много. Запазени са столовете и самата зала, но тя ще отнеме най-много време, тъй като ще са необходими и реставраторски действия. За целта е поканена чуждестранна компания, специализирана точно в такива ситуации.

Teatyr_scena1

Другото, което изисква повече средства е силовата част и инсталацията на сценичното пространство. Амбициите са до края на годината да се ремонтира и да се оборудва с нова техника, съобразена със съвременните тенденции за театрална сцена.

Третото, което ще изисква повече време и средства е самата сцена. Проблем има с авансцената, която е много пострадала и ще е необходим основен ремонт, но за щастие не са пострадали горната и долната механизации. Също така трябва да бъдат почистени всички климатични системи.

До сега мястото оглеждат правителствени експерти, както и независими експерти, които са предложили услугите си напълно безплатно.

Teatyr_scena2

Зам. министърът на културата Велислава Кръстева уточни, че вече е провела среща са експертната група от РДВР – Пловдив, които са я информирали за следствените действия. Те са я уверили, че правят всичко възможно, за да приключат най-бързо експертизата, за да могат застрахователите да започнат процедури по изплащане на заложените в полицата суми.

Зам. министър Кръстева обясни, че има уверението и на зам. премиера Цветлин Йовчев, че ще бъде свикано извънредно заседание на постоянната междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане, на която ще бъде поставен въпросът за финансирането на ремонтните дейности както за пловдивския театър, така и за театъра на Армията, който пострада от същата стихия седмица по-рано.

Тя призова всички театри в България да изиграят по едно благотворително представление, за да помогнат за набирането на средствата.

Teatyr_scena3

Директорът на Драматичен театър Пловдив не пропусна да изкаже най-дълбоките си благодарности на пожарникарите, „които реагираха изключително бързо и сведоха пораженията до възможния минимум“. Благодарности получиха също и Министерството на културата и пловдивското управление, които „оказаха и продължават да оказват подкрепа на театъра“.

Разкрита е дарителска сметка за набиране на средства за възстановяване на щетите от пожара. Всеки който иска да помогне може да го направи на

IBAN: BG79UNCR 7000 1521 0719 44 в Уникредит Булбанк.

 

За автора

Вашият коментар