Млад си, пътува ти се, а нямаш пари?


Май имам отговор за теб!


marinaberlin

Марина е на 26, обиколила е 10 държави в последните 3 години, а месечния й бюджет не надхвърля средно-статистическия такъв на един нормален студент. Възможно ли е? Последната година прекарва в Дъблин, Ирландия по проект на Европейска Добороволческа Служба, където е доброволец и координатор за северен Дъблин на социалния проект „Приятели на възрастните хора”.

За тази една година успява да организира 4 екскурзии за изолирани възрастни хора, над 40 събития в Дъблин, в това число и българска работилница за мартеници, която жъне неочакван успех и дори и носи признание и от посолството ни в Дъблин. Последната новина около Марина е класирането й на финален етап за пълна стипендия за магистратура в Тринити Колидж. Стискаме й палци, а до тогава използваме случая да ни разкаже за доброволчеството и по специално Европейска Доброволческа служба.


В специално събитие на 8 август от 19:00 часа в Младежкия информационно – консултантски център Пловдив Област  (МИКЦ) на ул. Волга 24 Марина ще представи Европейска Доброволческа служба пред младите хора в Пловдив. Покана за събитието тук!

marinaireland2

 

Здравей Марина, разбрахме че си работила в голяма маркетингова агенция, разкажи малко за нея? Защо реши да напуснеш работата от 9 до 18:00 и да се хвърлиш в младежките доброволчески служби, където е неясно бъдещото ти развитие?

Да, преди да замина за Ирландия работих добре платена работа в международна агенция в София. Разбира се работата ми беше много интересна, но и много напрегната. Когато си работил 4-5 години на пълен работен ден и ежедневието ти започне да става еднообразно и изгледа за бъдещия ти живот е в рамките „жилищен кредит и създаване на семейство” осъзнаваш, че си попаднал в матрицата и, че ако не излезеш навреме, за да градиш живота си така както мечтаеш, може в един момент да се окаже, че вече е късно. Разбира се няма нищо лошо в това да имаш подреден живот, но докато си млад е по-добре да използваш всички налични ресурси и възможости, за да пътуваш и да откриваш нови неща, култури, хора..и себе си! А възможности има наистина много особено сега когато сме и европейски граждани.

Как се справи с английския в Дъблин. Успя ли да подобриш уменията си по време на службата? А какви други умения разви по време на престоя си?
  Завършила съм Руската с италиянски, но преди 3 години реших, че без английски колкото и добри идеи и работлив да си няма как да успееш и започнах първо сама да си уча, а след това и на уроци. Може би парите, които съм инвестирала, за да уча английски са най-добре изхарчените ми средства. Когато заминах за Дъблин оценявах нивото ми като средно. Когато пристигнах в стаята си намерих учебник AcademicEnglish, беше ми оставен от предишния доброволец и си спомням, че дори ми стана смешно и си помислих „Това ниво едва ли някога ще го стигна!”. Преди един месец получих резултата си от CAE на Cambridge, в който пише покрито ниво C1 по европейската рамка.
  Това е резултат не само от ежедневната ми комуникация на английски, но и курса по езика, който е част от това, което получаваш като доброволец. Развих какви ли не умения. Научих се да готвя, да се справям успешно с определен бюджет, да разбирам как хората от друга култура мислят. Всъщност всички способности, които придобих като неформално образование са описани в един документ Youthpass, който получаваш накрая на проекта и който може да използваш когато кандидатстваш за работа или за стипендия в университет.
  marinaireland

  Каква е разликата между доброволческата служба и корпоративната работа?
   Разликата е в резултата и кой печели от работата ти. Когато си служител, получаваш заплата, а крайния резултат от работата ти е за собствениците на компанията, за която работиш. Когато си доброволец работиш по проект, кауза или инициатива, която ти е на сърцето, а от резултата печели цялото общество. Разбира се разликата е и в удовлетворението, което получаваш от свършената работа и това, колко пълноценно се чувстваш.

   В Дъблин си успяла да накараш над 60 човека да почувстват духът на България. Обединила си доброволци около себе си и си направила контакти с посолството. Как се случи това по точно?

   Имах идея да организирам работилница за мартеници и реших да изпратя идеята си и до българското посолството. Честно да ти кажа, не очаквах хората в посолството ни да са толкова отворени и да вършат работата си с толкова любов! Благодаря им за цялата оказана подкрепа, защото младите хора имаме много свежи идеи и когато работиш с хора с опит наистина резултата е печеливш. След това се запознах и с хора от българската общност, всеки се включи с каквото умее да прави и се получи наистина едно пътуване до България за ирландците, които дойдоха. Имаше работилница за мартеници, работилница за български традиционнен хляб, прожектиране на филми… Стана наистина магично!

   Нещо което ще е много интересно за младите хора е: Как успяваше да живееш там, нямаш стипендия, не работиш, доброволец си, никой не ти изпраща пари – а една година престой?
   /разкажи за реакцията на родителите ти, преди да заминеш/
   Да си доброволец с Европейска Доброволческа Служба решава всички тези притеснения. Организацията, в която си доброволец осигурява настаняването ти, като покрива и всички разходи за сметки като ток, отопление, интернет и дори ти осигурява някои базисни неща като прах за пране например. Отпускат ти и месечна сума за храна и джобни. Да, не получаваш заплата, но разполагаш с достатъчно средства за да поддържаш нормален стандарт на живот. Родителите ми се притесняваха, че няма да имам достъчно пари, но колкото и неворятно да звучи дори си спестих малко, за да попътувам из Ирландия.
   marinamartenitsa event

   Би ли направила кратко сравнение на доброволческата служба и студентската бригада?
   Може би единственото, което е общо е, че си в чужбина и подобряваш езиковите си умения. Когато си доброволец работиш по нещо, което обожаваш и само който го е изживял знае какво е. Тривиална разлика, но и определено решаваща при вземането на решение е, че за ЕДС няма такса за кандидатстване, а и 90% от пътните са поети от организацията ти

   Препоръчай ни къде и как да заминем на ЕДС?
    Това е много индивидуално решение. Моят съвет е когато си търсите проект е да изберете проекта си и това, което ще правите, а не държавата. А как се заминава и кандидатства ще разказвам на 8 август от 19:00 часа в Младежко информационно-консултантски център Пловдив Област на ул. Волга 24. Ако не ви се идва в жегите, макар, че сме замислили да ви черпим с домашно направена разхладителна лимонада, може да се свържете с Балкански Младежки Фестивал, които са изпращаща организация и аз силно ги препоръчвам, защото успеваемостта на доброволците им е много висока.

    А защо да го направим?


    За да научите много нови неща и да изкарате една вдъхновяваща година! Ще се върнете променени и заредени с много енергия, да правите нещата така както искате, а те да се получават.


    Всички снимки са на Марина!


    Ако и вие искате да обиколите Европа елате на на 8 август от 19:00 часа в Младежкия информационно – консултантски център Пловдив Област  (МИКЦ) на ул. Волга 24 Марина ще представи Европейска Доброволческа служба пред младите хора в Пловдив. Покана за събитието тук!

     

    Контакти на МИКЦ Пловдив:

    ул. “Волга“ 24
    телефон: 032 62 22 78


    mediacafe.bg

    За автора