Откриха официално Петата национална среща на музеите

На 11, 12 и 13 октомври 2017 г. Регионалният етнографски музей – Пловдив е домакин на Петата национална среща „Съхраняване на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие“, чиято основна подтема е „Приятелите на музея“. 

На официалното откриване, което се състоя днес Валерия Димитрова – експерт в Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” на Министерство на културата прочете поздравителен адрес от името на Министър Боил Банов. В него, министърът отправи специален поздрав към трите музея, които честват важни юбилеи през настоящата година – 100 години от създаването на Регионалния етнографски музей в Пловдив, 60 години от създаването на Националния политехнически музей и 80 години от създаването на Музей „Васил Левски“ в Карлово.

Акцент в програмата на Петата национална  срещата са теми, свързани с отговор на въпросите „защо“ и „как“ музеите в България и по света са успешни, когато стават приятели със своята публика и помежду си; „как това може да се доразвива и обогатява“ и „кои са основните принципи и примери“ за изграждане на музейните приятелства. В трите работни дни ще бъдат представени повече от 35 презентации по темата, а в дискусиите участие ще вземат и много гости от сходни и партниращи институции.

За автора

Вашият коментар