Писателят Етгар Керет гостува в София и Пловдив

Световноизвестният писател Етгар Керет пристига в България за два дни. Той ще посети София и Пловдив, за да презентира сборника си "Изведнъж на вратата се почука". Керет се среща с феновете си в столицата днес, 16 април, от 19 часа в зала 1 на сградата на Съюза на архитектите на ул. "Кракра", а посещението му в Пловдив е в Културния център на Радио Пловдив – в четвъртък (17 април) от 18:30. Срещите с читателите се организират от Издателска къща "Жанет 45".

Благодарение на "Изведнъж на вратата се почука" и предишните си сборници Тръби (1992), Момичето на хладилника (1994) и Асамтой (2002), Керет влезе в учебниците в своята родина Израел и се сдоби с преводи в 37 страни на 34 езика – между тях японски, китайски, норвежки, грузински, дори корсикански и галисийски, – стана звезда в Щатите, Германия, Мексико, получи френски орден, а във Варшава в негова чест построиха най-тясната къща на света, мушната в пролуката между две стари кооперации.

Изведнъж на вратата се чука се появи на иврит след близо осем години затишие и доби феноменален успех: 80 000 продадени бройки в осеммилионен Израел само за първата година (най-продаваната книга на 2012 г. в Израел). Година по-късно американското издание на книгата пожъна втора вълна от ентусиазирани реакции, а в аудиоверсията ѝ текстовете четат актьорите Уилем Дефо и Стенли Тучи и писателите Миранда Джулай, Нейтън Ингландър, Джонатан Сафран Фоер, Никол Краус.

Етгар Керет се завръща с 38 разказа на живот и смърт, които събира под заглавието Изведнъж на вратата се чука. В този сборник – най-близкия до сърцето на автора, както става ясно от предговора му за българското издание – историите далеч надминават видимия си брой, дължина и тема. Един мъж е захвърлен от двойка непознати обратно в детството си, втори доброволно прескача в света на своите лъжи, трети се представя за четвърти, пети и шести, за да участва възможно най-наситено в собствения си живот… Героите на Керет се превръщат в мислещи плодове, разговарят със златни рибки, пишат разкази в разказа, буквално излизат от кожата си, спорят лично с Бог. И всичко това – за да си обяснят поне мъничко „защо е толкова трудно да си човек и защо все пак си струва усилието“.

Вашият коментар