Пловдив почита с цветя 120 години от рождението на Никола Алваджиев

На 11 септември 1900 година в Пловдив се ражда големият летописец, писател, документалист и историк Никола Алваджиев – най-яркото име в съвременната пловдивска летописна школа.

Във връзка с тази годишнина, по инициатива на Кмета на Пловдив Здравко Димитров, на 11 септември, петък, от 11.00 часа на паметната плоча на Никола Алваджиев в Стария град ще се проведе кратка церемония, на която с поднасяне на цветя ще бъде почетено рождението на автора на най-пловдивската книга -„Пловдивска хроника“, справедливо наречена „пловдивската библия“.

За живота и книгите на талантливия разказвач ще говори Надя Фурнаджиева от издателство „Летера“. На церемонията ще присъстват синът на Никола Алваджиев – журналистът Станко Стоянов, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов, общински служители, представители на НБ „Иван Вазов“, на пловдивските читалища, граждани, медии.

Община Пловдив кани всички, които биха искали да се присъединят към честването, да заповядат на 11.09.2020 в 11 часа на паметната плоча, която се намира на стената на сградата точно срещу входа на Етнографския музей в Стария град.

За автора

Вашият коментар