Преобразяват паркоместа в пространства за хората

18-ти септември e Денят, в който автомобилите ще отстъпят своите паркоместа на хората – PARK(ing) Day. Мисията на деня е да провокира хората да преосмислят градската среда и поне за ден да изберат зеленината и сянката пред удобството на автомобила.

БГ Бъди активен и програмата _Място България ще преобразят паркоместата  от няколко централни улици в Пловдив. За целта организаторите обявяват отворена покана за включване към граждани, организации и бизнес.

Мисията на PARK(ing) Day е да привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората пространства, да предизвика публичен дебат за това как се създават и разпределят обществените пространства и да подобри качеството на градската среда.  Ограничения в дизайна на паркомястото няма и всеки може да развихри въображението си и да превърне паркинга в незабравимо място за отмора.  През последните години участниците по света са превръщали паркинг места в най-различни тематични кътове като – мини-изложби, арт инсталации, семинари, уроци по йога, работилници за колелета и други.

Важно е да демонстрираме как автомобилите отстъпват място на хората и как това променя усещането на жителите за града. С тази инициатива искаме да покажем, че градските пространства могат да бъдат ориентирани към хората и да се превърнат в отправна точка за действия и промяна в поведението на гражданите и на управляващите града, като покаже, че има начин средата да е по-добра за всички“ – казва Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен.

Освен че PARK(ing) Day ще накара града ни да диша по един по-различен начин и ще провокира хората по теми свързани с движението и градския пейзаж, той ще постави и редица въпроси свързани с чистотата. По време на събитието отпадъците ще се събират разделно и ще бъдат оползотворени. Освен всичко те са подготвили полезна информация и образователни инициативи за рециклиране и намаляване на отпадъците. С помощта на доброволците на _Mясто Пловдив гражданите ще научат повече защо и как можем да намалим отпадъците в ежедневието си и как да направим града ни по-чист и по-красив.

Всички желаещи да се включат могат да се свържат с организаторите на beactive@bgbeactive.org или на фейсбук страницата на БГ Бъди активен и _Място България, а от своя страна сдружението ще осигурят разрешително, идеи и насоки за осъществяване на идеята

За автора

Вашият коментар