През погледа на един студент – КАКВО Е МЛАДЕЖКО ДОБРОВОЛЧЕСТВО?


От доста време искам
да напиша нещо за мен, което ме вълнува. Доста се колебах коя тема да избера и реших да се спра на впечатления от проведената наскоро във Варна четвърта Националната младежка среща. Тази година темата беше „Младежко доброволчество” и се проведе в рамките на четири дни. Млади лидери от цялата страна се срещнаха във Варна, дискутираха и предлагаха как да убедим институциите и обществото, че доброволчеството е изключително полезна форма за включване на младите хора в обществено полезни дейности, чрез които те могат да придобиват умения, знания и компетенции, за да бъдат в тяхна полза.

За да представи и практиката на други държави, в проекта взеха участие представители на българското правителство, Европейската комисия, национални младежки съвети от други европейски страни, членовете на работната група за доброволчество на Европейския младежки форум, популярни обществени фигури, социолози и политолози. От Силистра бяхме аз, като представител на неформална група „Порталът на Силистра” и на Младежки консултативен съвет към община Силистра, и моят колега – Николай Неков, който представи Ученически парламент – Силистра.
Защо точно „Младежкото доброволчество“ ? Може би, защото това е сериозен проблем в България, а и като цяло в целия свят…Именно и затова 2011-та година е обявена за Европейска година на доброволчеството, с което си даваме отговор на въпроса.  За първа година във Варна се провежда „Младежкият фестивал” – FUNCITY, реализиран по идея на варненски младежки организации, с подкрепата на община Варна. Млади хора, творци и неправителствени оганизации, изявяват своите умения и таланти в областта на музиката, спорта, визуалните и танцовите изкуства, театъра, игрите, занаятите и много други атрактивни младежки занимания. Във фестивалната програма бяха включени 114 предложения от 65 организации.

FUNCITY се проведе от 28 юни до 3 юли, като в него взеха участие над 12 000 младежи. Откриването се състоя на Амфитеатъра с участието на различни рок-групи – готина музика, малко не мой тип, но нямаше как, изслушахме ги. Посрещнахме и първото юлско слънце за тази година. Облаците развалиха хубавата гледка, но видяхме това, за което бяхме отишли. Вторият ден премина малко скучно за мен. В пленарната зала на Община Варна представител на Министерството на образованието, младежта и науката представи 3 презентации:План за действие за изпълнение на Национална стратегия за младежта 2010-2020, Национални програми за младежта 2011 – 2015 и Структурният диалог – три години по-късно.

Информацията беше много, а и я представиха за кратко време, което бе достатъчно да отегчи хората в залата. За да разведрим малко обстановката се прехвърлихме в морската градина, за да дадем старт на 8-то Национално младежко изложение, което цели да популяризира дейността на неправителствените организации и институциите, работещи за осмисляне на свободното време на младите хора в България. Проявата дава възможност на младежки организации от цялата страна да представят своята дейност и да обменят добри практики помежду си. Организациите разполагаха с щанд за представяне на рекламни материали (плакати, флаери, брошури и др.) Разбира се, проливният дъжд, който се изсипа над Варна, отново провали мероприятието… И като заговорихме за дъжд, тук е мястото да отбележа, че вечерният концерт бе оставен за групата „Сънрайз” със специалното участие на Ken Hensley, но времето бе лошо, дъждът не спираше и за съжаление концертът бе отложен…
Третият ден беше по-интересен от втория, като започна с доброволчески акции. Част от доброволците почистиха централния градски плаж, други раздаваха листовки с интересни факти за доброволчеството и как да станем доброволци. Във втората част на деня отново бяхме в пленарната зала на община Варна. За протокола ще отбележа, че морската ни столица е къде, къде по-напред от Силистра. Първият панел на дискусията бе озаглавен „Доброволчеството в България” – интересна тема… гости бяха Петя Евтимова, зам.-министър на образованието, младежта и науката, синоптичката от БТВ – Станислава Цалова; Теодор Василев, който е един от модераторите на групите, представител на община Варна и представител на ISIC България – Международната студентска идентификационна карта.

С няколко изречения БТВ си направи PR
на гърба на фестивала, уж, че подкрепя доброволчеството, и че тя е единствената най-гледана телевизия в България – следователно хората ги обичат и с това те са успели да организират почистването през месец април. Дискусията продължи дълго, като постоянно се спекулираше с почистването и как толкова много граждани излезли да изчистят пред блока си… Но за да си доброволец, не означава само да почистваш пред твоя блок или своят имот, сиреч на теб да ти е чистичко, пък другите да се спасяват както могат. Стигнахме и до втория и панел, „Доброволчеството извън България”. Тук участие взеха нашите гости от Европейския младежки форум. Представители имаше от Германия, Италия, Англия, Финландия, Франция и др. С това, което те ни обясниха, аз останах с впечатлението, че там доброволчеството е начин на живот и доброволците се увеличават с всеки изминал ден.  Четвъртият ден също започна с доброволчески акции, като всички „Супергерои” популяризираха доброволчеството из населението на Варна. Тук дъждът отново се намеси и провали всякакви акции, както и Младежките спортове, които бяха част от FUNCITY.
Следобедните часове преминаха в оспорвани дискусии в Младежки дом – Варна. Бяхме разделени на 6 групи. „Нормативна уредба на доброволчеството” с модератор Огнян Гъдуларов от НЧ „Бъдеще сега”. „Доброволчеството е яко” с модератор Теодор Василев от Национален младежки форум; „Доброволчеството и образованието” (Лилия Еленкова, Национален младежки форум).„Доброволчеството – маркетинг и комуникация” (Христо Панчев, СНЦ „Оранжева Луна”). „Доброволчество и обществено лидерство” (Ирена Тодорова, Департамент „Политически науки”, Нов Български университет).„Доброволчеството и бизнесът” (Борис Младенов, Национален Младежки форум).  Аз се включих в 5-тата група – „Доброволчеството и общественото лидерство”. Трябваше да си отговорим на няколко въпроса – какво е да си лидер ? Как се става лидер? Какви качества трябва да притежава един лидер? Кой го създава? Записах се тук, защото съм представител или, иначе казано, лидер на „Порталът на Силистра”, и исках да разбера дали притежавам нужните качествата да представлявам тази неформална група.

Дебатите бяха наистина големи
, като дори прераснаха и в спор. В крайна сметка разбрах, че, за да си лидер, трябва да притежаваш следните качества: да си отговорен, да можеш да обединиш група хора в дадена кауза, да убедиш другите, че ти си прав и, че, не би ги подвел. Разбира се, задачата на един лидер не е толкова лесна, колкото аз си мислех. Лидерът носи цялата отговорност за случващото се с организацията, за действията на членовете и поема всички възходи и падения. Стигнахме до консенсус, че, за да си лидер, трябва да го имаш малко или много заложено, но също така е важно в каква среда си израснал, какви са твоите родители, приятели и роднини… Всеки родител иска най-доброто за своето дете, но ако не му даде нужното възпитание, показвайки му правилния път , то няма как да се изгради като лидер. За мое голямо съжаление и на всички участници, това беше и последният ден от тази национална среща. Последва кратък коктейл, след който всеки си тръгна по пътя – който, от където е дошъл.  …Стягам си багажа, за да се върна в Силистра, но преди това искам да направя едно обобщение.

Какво е да си доброволец? – За да си доброволец, трябва да си наистина амбициозен човек, да даваш всичко от себе си, влагайки цялата си енергия.


Да правиш неща,
за които не получаваш някаква изгода, било то под материална и нематериална стойност. Понеже спорът относно кампанията на БТВ – „Да изчистим България” беше голям и в крайна сметка се стигна до решението, че доброволец не се става за един ден, доброволецът не трябва да е провокиран от нещо – той трябва сам по собствена мотивация да помага, без да получава нищо насреща. Прост пример, който ни дадоха: представете си, че моят таван е пълен със стари книги, които не ми трябват и искам да ги махна оттам, за да ползвам помещението за нещо друго. Пускам обява във вестника или социалните мрежи. Вие я виждате и мотивирате своите приятели да станат доброволци и заедно да ми изчистите тавана. Ако успеете да ги убедите защо това е нужно, значи притежавате някакви лидерски умения. Идвате двама-трима, вземате книгите и ги носите примерно в някой дом за деца. Ето сега вече сте доброволец! Аз съм доволен, че таванът ми е чист, децата са доволни, защото имат с какво да се занимават и ще научат нещо ново, Вие също сте доволен, защото днес сте свършили две добри дела, помогнали сте, без да получите нищо насреща.

В западните държави и държавите
от Европейският съюз доброволчеството е начин на живот. В САЩ, ако си доброволец и прекарваш определен брой часове на седмица или месец, държавата ти намалява данъците, ако извършваш благотворителни дейности, помагаш на група хора – това също е вид доброволчество, за което държавата ти се отплаща. Имаш стимул, за който да работиш. А в България е точно обратното, дори има хора, които се срамуват да се нарекът доброволци, за да не им се присмеят. Може би доста хора ще открият себе си като такива, а дори няма да са си мислели, че са доброволци. Както се казваше една от групите –„Доброволчеството е ЯКО”! „ Да, такова е – когато помагаш ти се изграждаш като личност и най-яко е тогава, когато изпиташ вътрешното удовлетворение, за нещо което си направил без да получиш нищо насреща, когато някой го оцени и ти каже: „Браво !”.


Варна е първата Община,
в която видях толкова много млади хора, които работят в нея и за младежите, че чак шапката ми падна. Като направя съпоставката с нашите управници, се сещам само едно, и с риск да обидя някого ще кажа, че всички вече карат „трета възраст”, а не дават път на младите. На пръстите на едната ми ръка се броят останалите, но и те са „30 +”.  А път на младите трябва да се дава, за да имат възможност за изява. Защото един млад човек се стреми към прогрес, за да се докаже, че е ценен и по този начин измисля нови и нови неща, които биха били полезни не само за него, но и за всички. Някъде бях чел, че, „когато сме млади, имаме много идеи, но нямаме възможност да ги реализираме, а когато пораснем и имаме тази възможност, идеите вече ги няма”. Предстоят избори и нека този, който стане кмет на община Силистра, а и не само, да вземе пример специално от община Варна за нещата, които изброих по-горе и ако успее да привлече младите и същевременно работи в екип с тях, това би му гарантирало голям успех.

Относно организацията на срещата,
тя бе просто невероятна, всичко премина гладко, като изключим лошото време. С какво бе полезна тази среща за мен? Запознах се с толкова много „Супергерои” и няма да ми стигнат думите, за да ги опиша. Както е казал Алеко Константинов, „Разни хора, разни идеали…”, обединени в една едниствена цел – да направят света, своята държава и своя град по-добър за живеене, в случея разпространявайки доброволчеството. Да си лидер е трудно, но не е невъзможно. Запознах се с организаторите, които също са млади хора като мен, като всички останали участници. Толкова позитивно настроени хора, пълни с енергия и същевременно толкова много идеи събрани на едно място, направиха този форум незабравим.  И понеже всяко хубаво нещо си има своя край – време е и това да свърши, разделям се с всички, надявайки се следващата година пак да се видим, да обменим реализираните идеи, кой какво е направил и дали е успял по някакъв начин да спомогне за развитието на младежите и доброволчеството. Защото – ние сме все още „малки”, но бъдещето е в нас !


с ПРИЯТЕЛСТВО – има любов
с ЛЮБОВ – има емоция
с ЕМОЦИЯ – има мисия
с МИСИЯ – има пътуване
ВЛЕЗ В ИГРАТА, стани ДОБРОВОЛЕЦ !

За автора