Приятелството е кристална ваза…

Девети юни (9.06) е Международен ден на приятелството, обявен от общото събрание на ООН. Световната организация решава да стимулира дружбата между хората и по този начин да създаде основата за дълготраен мир между държавите и различните култури.

Всъщност приятелството е основна тема в човешките взаимоотношение също като любовта, войната и политиката. И често истинското приятелство се сравнява с рядка и изключително ценна придобивка, която не трябва да бъде загубвана в никакъв случай.

За всеки критериите за добър приятел са различни, но като че ли универсалните са честността, взаимното уважение и обичта, която рано или късно винаги се появява. Но като всичко истинско тя идва след време, а изразяването ѝ с думи не е необходимо. Споменавайки това, не мога да не се сетя за едно стихотворение, чийто автор търсех ужасно дълго време – Гергина Дворецка. То завършва с едно послание към хората, към истината, към честността на взаимоотношенията:

„…не вярвайте в пресилената нежност

и в лесно произнесените думи!"

На днешния ден е хубаво да се сетим за тези хора, които наричаме приятели, да ги прегърнем и да им благодарим, че наистина са били такива. Да им благодарим, че са изтърпели всеки наш нервен изблик, грубост, всичко онова, с което сме ги накарали да се чувстват зле, и въпреки това продължават да се наричат наши приятели.

Нека на днешния ден се сетим и за тези „приятели“, което сме изгубили – дали поради наша или тяхна грешка, но са ни научили на нещо важно в живота.

Подарете на приятелите си честност, уважение и отдаденост!

Вашият коментар