Родопска гайда оглася Гребната база на Традиционната българска вечер

Младият гайдар и учител по история Петър Смиленов* пристига в Пловдив специално за Традиционната вечер на българската култура, която се организира съвместно от Фондация „Заедно“ и ресторант „Нетуно“ на 22 септември. Представители на всички етнически общности ще бъдат посрещнати по стар български обичай с пита и шарена сол, под звуците на каба гайда.

Фондация „Заедно“, екипът на ресторант „Нетуно“, гайдарят Петър Смиленов, артистите от танцов театър „ПостАрт“ и момичетата от Студио за свободни танци Dance to the max канят всички пловдивчани и гости на града, които са в района на Гребната база, да се съберат на източния вход (до бариерата) точно в 20.00 часа на 22 септември, за да се хванем заедно на хорото,  да се заредим със силата и българския дух от сърцето на Родопите. 

Момчетата и момичетата от танцов театър „ПостАрт“ ще имат нелеката задача да представят целия колорит на българските народни ритми, да поддържат духа на гостите и да научат представителите на другите етноси поне на едно българско хоро.

Домакините от „Нетуно“ са подготвили меню от най-известните български ястия. „Запазената марка“ на България – шопската салата –  ще бъде приготвена по оригиналната рецепта на „Балкантурист“. Гостите ще опитат и от сезонния десерт – печена тиква с мед и орехи, както и от обичаното от целия свят българско кисело мляко (със сладко от боровинки). Пакетът от противоепидемични мерки за вечерта включва и люта домашна ракия.

*“Когато обличам родопската носия и изпълнявам народни песни, аз се докосвам до моите корени и усещам силата на традициите завещани от предците ми. За първи път надух гайда през 2014 г. и от този момент нататък разбрах, че това е не е просто едно или поредното хоби, а моето вдъхновение за живот. Тази гайда, с която свиря и до днес, е изработена от братовчед ми Илия Учиков, родом от Чепеларе, гайдар и майстор на гайди“, разказва Петър Смиленов, който е родом от китната родопска махала Махмутица до село Широка Лъка.

*Оригиналната рецепта за шопската салата е измислена и утвърдена през 1954-55 г. в ресторант "Черноморец" в курорта "Св. св. Константин и Елена".

За автора

Вашият коментар