Сменяме времето тази нощ!

Тази година ще преминем към лятното часово време в деня на парламентарните избори – 26 март

Точно в 03:00 часа местно време ще трябва да превъртим стрелките на часовниците си с един час напред.

Смяната на времето се налага, защото навлизаме в пролетния сезон. Лятното часово време е въведено, за да се намалят разходите за ток и осветление, като се използва повече дневна светлина. През пролетта вече се съмва по-рано и е по-топло и се смята, че човешкият организъм се разбужда по-лесно, отколкото в зимния период.

България въвежда лятното часово време през 1979 година. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад – или обратно на 3.00 ч.

Специалисти съветват да станете по-рано от обичайното в неделя, за да привикнете организма към ранното събуждане. Освен това е добре да спортувате активно през деня, за да се уморите и да легнете рано. Така ще можете в понеделник сутрин да си откраднете няколко допълнителни минути сън.

Връщането обратно към астрономическото време ще се извърши в 4 часа местно време на 29 октомври 2017 г., когато часовниците ще се върнат с един час назад.

Вашият коментар