Тайнството на арменската кухня в поредната кулинарна вечер на Гребната база

Люле кебап, долма по оригинална рецепта и телешки кюфтенца с пилаф – това ще са само част от ястията на арменската кулинарна вечер, която ще се проведе от 19:00 часа в ресторант "Нетуно"на Гребната база. Организатори на събитието са „Общоарменски Благотворителен Съюз Парекордзаган“ и Фондация „Заедно“.

Всички блюда ще се сервират с традиционния и автентично приготвен арменски хляб „лаваш“. Акцентът на вечерта ще е ястието Хериса*, което е традиционно за народа и ще бъде направено по древна рецепта от зората на арменската история.

Освен торта „Мляко от пиле“, сладките арменски изкушения се допълват от назук и халва.

Ако все пак има недоволни гости, въпреки всички тези кулинарни изкушения, те ще имат възможност за първи път наистина да се оплачат на арменския поп. Духовният водач на арменците в града под тепетата Дер Храч Мурадян ще бъде специален гост. Свещеникът ще уважи събитието на своите сънародници, което е основен акцент от тазгодишната програма на етно вечерите на Гребната база през целия месец септември.

Арменската общност е подготвила и още няколко изненади за гостите и за всички, които са решили да се разходят в парк „Отдих и култура“. Любителите на кулинарното изкуство ще имат възможност да „откраднат“ всички тайни рецепти на традиционните ястия. Същата вечер ще бъде представена и книгата – „В света на арменската кухня“, която е истинско кулинарно бижу.

Освен на специалния книжен щанд, гостите ще могат да се насладят и на богата танцова програма. Арменската общност е поканила цели 3 формации -децата от „Астхигнер“ (Звездички), младежкият танцов състав „Йеразанк“ (Мечта) и танцов състав „Нърени“ (Нарово дърво).

Всеки посетител ще може да запази маса за вечеря с приятели или да поръча вкусна храна за вкъщи, а организаторите са предприели всички необходими противоепидемични мерки.

За автора

Вашият коментар