Академизъм, изкуство и индустрия трансформират реалността

в Европейската нощ на учените

Учени от академичните среди и  представители на индустрията обединяват усилията си, за да повишат осведомеността и да открият нови перспективи за наука, изкуство и образование в тазгодишното издание на проекта „K-TRIO 4 – Европейска нощ на учените 2020“. Събитията за град Пловдив са координирани от Центъра по растителна системна биология и биотехнология,  обединяващ учени от различни научни области и хора на изкуството. Водени от мотото „Науката трансформира живота”, в „Европейската нощ на учените 2020“ в България се фокусираме върху европейското измерение на тази тема, обявиха организаторите на форума, чийто старт бе даден на 1 септември от Центъра по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ).

Финалната фаза на проекта от 26 до 28 ноември включва поредица от иновативни и полезни събития не само за учени, но и за широката общественост. Всички събития ще са достъпни онлайн и с осигурена възможност за посещения на място при спазване на мерките за безопасност, съобщиха координаторите на проекта за Пловдив доц. д-р Петя Бъркалова и доц. д-р Весела Казашка. Той се финансира от Европейската комисия по дейностите „Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.  Центърът по растителна системна биология и биотехнология е част от консорциум участници, сред които са Софийският университет „Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, сдружението форум „Наука”, Бургаският университет „Проф.д-р Асен Златаров”, Медицинският университет – Варна, Тракийският университет, Русенският университет, БАН – ИМИ и  Клуб „Млади таланти“. В България в програмата  ще се включат градовете София, Пловдив,  Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за  пета поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”.

На 26 ноември 2020 година са събитията в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“, които ще се проведат в Концертна зала на централната сграда и онлайн на https://meet.google.com/yna-jffa-xxt?authuser=0

Ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева-Новак ще представи книгата „Палитра от пирински и огражденски носии”. Ще има две публични лекции: „Университетът на бъдещето” с лектор доц. д-р Весела Казашка и „Проекция от миналото към бъдещето в образователните проекти” с лектор доц д-р Васил Колев.


Доц. д-р Петя Бъркалова ще представи 5-ата книга от поредица с интервюта на журналистката Ваня Драганова „Будителите на 21 век. Учителите като повелители на промяната“. Избрани са не само защото са успели за няколко дни да се „настроят” и да продължат обучението на учениците в дигитална среда, но и защото по един вдъхновяващ начин придават ново съдържание на  връзката „учител-ученик“.

На 27 ноември 2020 година директорът на Центъра по растителна системна биология и биотехнология доц. д-р Цанко Гечев ще открие „Европейската нощ на учените 2020“ виртуално и реално чрез кръгла маса „Наука, която се прави с и за хората”. Събитията в ЦРСББ ще са в заседателната зала и онлайн на https://meet.google.com/akw-bfki-oru?authuser=0

Ще се проведе и дискусия на тема „Европа в един променящ се свят (климат) – можем ли да се поучим от миналото?“ С темата ще ни запознае проф. Майкъл Санди – почетен професор по геология на околната среда на университета в Дейтън, Охайо, САЩ.

На 27 ноември 2020 година ученици, студенти и гости ще могат да дискутират с проф. Емилия Константинова по проблемите на изкуството в условията на криза и новите хоризонти пред артистите. Темата е  „Изкуството в дигиталната ера. Нови кариерни възможности”.

Европейската нощ на учените 2020 година в Пловдив ще приключи на 28 ноември в Артклас Център – Пловдив с награждаване на победителите от Фотоконкурса „Моето училище”, демонстрации на граматически игри „Партньорства за наука – обединяване на учители и учени”, обявяване на резултатите от онлайн състезание по граматически игри с участието на студенти, творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години. Ще има „Голямо междучасие” – парти за деца и възрастни. Достъпни са и онлайн на https://meet.google.com/nnh-psws-xrm?authuser=0

Специален акцент в програмата за Пловдив е поставен върху дигиталното представяне на съдържанието на традиционната Пътна карта на събитията, затова провеждането на Европейска нощ на учените и „свързването” с широката публика ще се осъществява главно чрез цифровите технологии и интернет. Домакините на „Европейска нощ на учените 2020“ в Пловдив са  подготвили ново дигитализирано съдържание и са  създали програма, която да бъде лесно възприета, да достигне  до публиката,  да ѝ даде възможност за активно участие в събитията.

За автора

Вашият коментар