АМТИИ отбеляза патронния си празник

На тържество в редуциран състав заради пандемичните мерки, АМТИИ почете патронния си празник, който от миналата година се чества на 16 ноември-рождената дата на основателя на висшето училище проф. Асен Диамандиев. До паметника на именития творец във фоайето на Централната сграда почитта си към делото на патрона отдадоха ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, заместник-ректорите проф. д-р Галина Лардева и проф. д-р Костадин Бураджиев, председателят на Общото събрание проф. д-р Любомир Караджов и проф. акад. Милчо Василев –ректор в периода 2011-2020 г.

„Ще проведем това тържество в ограничен присъствен формат заради мерките, които сме предприели за здравето на нашите студенти и преподаватели, но уважението и почитта към основателя на Академията трябва да бъдат засвидетелствани дори и в такива моменти“-откри ректорът проф. Шекерджиева. В словото си тя припомни, че като неспокоен дух и вечно търсещ човек, Асен Диамандиев успява да създаде едно уникално висше училище, в което си подават ръка педагогиката, музиката, танца, а по-късно и изобразителните изкуства. „Сигурна съм, че днес Асен Диамандиев още по-убедено би повторил думите си „Нещата, които бях запланувал, ги реализирах“! Въпреки, че това тържество ще остане в хрониките като тържество по време на пандемия, аз съм щастлива, че мога да ви кажа: „Честит празник“! Благодаря на преподаватели, студенти и администрация за търпението, усилията, стремежа за успех, ентусиазма и смирението, проявени в необичайни условия. Нашият патрон казваше: „Голямо е удовлетворението ми, когато усетя у студентите нравствени качества на доблестни българи, когато видя професионалното им израстване и най-вече социалната им реализация“. Те продължават нашия път, а няма нищо по-хубаво от това, да видиш как твоята посока е поета от млади, ентусиазирани хора. Бъдете здрави, честит празник“-поздрави присъстващите ректорът проф. Шекерджиева-Новак. Проф. Милчо Василев подчерта далновидността на Асен Диамандиев, който първи в България е осъзнал колко е важно завършващите музикалните училища в Котел и Широка Лъка да има къде да продължат висшето си образование. „Създадените от него специалности „Народно пеене“ и „Народни инструменти“ в АМТИИ са уникални и до днес“-припомни Милчо Василев.

Ръководството постави на паметника голяма кошница цветя, а по време на събитието коридорите на Академията се огласяха от песни, композирани от Асен Диамандиев.

На 31 януари 2019 г. Народното събрание на Р България гласува преименуването на АМТИИ с името на основателя на висшето училище проф. Асен Диамандиев- човекът, който през 1964 г. използва авторитета си на музикант и общественик, за да открие в родния си град първото в страната извънстолично висше училище по музика. Актът на преименуване бе по идея на тогавашния ректор проф. Милчо Василев, подкрепен от Академичния съвет на АМТИИ, а след това и от Министерството на образованието и науката, Парламентарната комисия по културата и медиите и Министерския съвет.

За автора

Вашият коментар