Авторският театър със свой фестивал

8 представления, 2 театрални работилници и 2 дискусии са само част от програмата

Симфонията на планетите ще звучи в авторския танцов спектакъл „The space in between“ във втория ден на Фестивала на авторския театър (ФАТ), който ще се проведе на 5 и 6 юни в Нов Театър НДК.

Записът от космическите полети на корабите Вояджър 1 и 2 са музикалната среда на уникалното представление – само част от програмата на първото издание на ФАТ, който беше отложен заради пандемичната обстановка в страната, но очаква своите зрители този уикенд.

Организаторите от Театър „Драмеди“, част от Сдружение „Творци”, са твърдо решени въпреки трудностите да предложат на своята публика двудневно фестивално преживяване с осем авторски представления, две театрални работилници, две дискусии, изложба със снимки и реквизит от представления и концерт на „Драмеди Бенд“ с вход свободен.

Фестивалът е с намерението да се провежда ежегодно и с амбициозната цел столицата да се превръща в център на авторския театър, в който български и международни артисти, независими компании и продукции да представят театрални представления изцяло с авторско съдържание и интерактивното взаимодействие с публиката.

За първи път зрителите ще видят и почувстват в ново преживяване какво е това „авторски театър“ и как театралните жанрове могат да си взаимодействат с различни сценични форми или концепции като танцов театър, playback театър, моноспектакли, импровизационен театър и други.„Отдавна искаме да организираме такъв фестивал, за да покажем на аудиторията, че авторският театър не е част от ъндърграунд театралната култура на страната, а има своето сериозно място в арт пространството у нас. Струва ми се, че широката аудитория асоциира единствено с имена като Мариус Куркински и Камен Донев, когато стане дума за авторски театър, а това не е така. Каним всички любопитни и любители на театралното изкуство да дойдат на 5 и 6 юни и да се потопят във съвсем ново театрално изживяване, да се докоснат до уникалните спектакли, включени в програмата на фестивала, актьорите и театралната емоция.“, казва Цвета Балийска, директор на Фестивал на авторския театър, режисьор в Театър „Драмеди“ и председател на Сдружение „Творци“.


Фестивалът на авторския театър ще бъде открит с Game Over – моноспектакъл на Ованес Торосян, а театър „Драмеди“ ще представи авторската постановка „Кой си ти?“, която ще изследва идентификацията и осъзнаването на собствената личност. Първият фестивален ден ще завърши с “Драматургът живот“ – спектакъл на Playback театър „Тук и сега“ – интерактивен импровизационен театър, чийто сценарий са историите на хората от публиката.

Интерактивното представление „The space in between” на Performance room, Варна пък открива втория фестивален ден. Представлението е покана за разговор с едно човешко тяло, което търси онова неуловимо и нематериално пространство на истинската среща между хората. Зрителите ще имат възможност да гледат танц, наситен с тишина, движения, изпълнени с притихвания, на фона на музика, идваща буквално от космоса. Вярата в собствените възможности ще провокира постановката на Театър „Драмеди“ „С/Звяра в човека“ с участието на актьори между 6 и 13 години.

Танцова компания „Дюн“ от Бургас ще покаже танцовия спектакъл „Сияние“, който изследва взаимодействията и създаващите се значения между светлината, тялото и звука. „Очите на хората“ е авторски спектакъл на Театър „Драмеди“ за търсенето на собственото място в света, на личните желания и стремежи, на свързаността ни с другите и вселената. Фестивалът ще завърши с „П(р)огледни“ – авторското представление, създадено от незрящи актьори по истински истории от живота на слепите хора.

Интерес за зрителите представляват и творческите работилници с Ованес Торосян и Цвета Балийска, включващи множество театрални игри и упражнения. Те ще провокират участниците да излязат от „зоната си на комфорт“ и да се поставят на мястото на актьора, да осъзнаят спецификата на актьорската работя и да влязат в „кухнята“ за подготовка на актьори.

За автора

Вашият коментар