БНТ ще излъчи „Само защото бяха българи“

Българската национална телевизия ще излъчи в понеделник от 22:00 часа документалния филм „Само защото бяха българи“ за процесите на македонизацията в Пиринска Македония, а своите спомени разказват близки на загиналите в тези събития българи. 

Преди почти дванайсет години журналистката Милена Милотинова и операторът Любомир Станоев снимат документален филм за БНТ в бивша Югославска Република Македония. Потресаващи разкази за жертвите по време на македонизацията излизат наяве, а за тях разказват близките на загиналите.

Филмът изследва процесът във Вардарска Македония около и след 1944 година. Македонската кървава Коледа започва на 6 и 7 януари 1945 г. с избити без съд и присъда голям брой хора от интелигенцията с българско самосъзнание. Осъществени са и други гонения и репресии на българите във Вардарска Македония, която е в рамките на Югославия по времето на Тито, а и след него.

Припомняме, че преди дни филмът трябваше да се излъчи в програмата на телевизията, но в последния момент беше свален от нея, което предизвика вълна от възмущение и протести.

Вашият коментар