Болниците готови за петата вълна

Няма да се разкриват допълнителни легла за COVID -19 на този етап, но болниците са в готовност да го направят веднага при нужда. Това реши на свое заседание Областния оперативен щаб, чийто председател вече е новият областен управител Йордан Иванов.

Областният управител изпраща запитване до кметовете на общините в Пловдивска област за предстоящите масови мероприятия и ще се вземе решение дали те да се преустановят или да се проведат при особено засилен контрол от страна на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР.

„Щабът реши да се създаде екип и с представители на ОДБХ и ОД на МВР, освен действащите съвместно с РЗИ“, обяви още областният управител. Целта е да се подпомогне здравната инспекция по отношение на засилване контрола по противоепидемичните мерки. Добрата новина е, че карантината се спазва. „От 3070 проверки за периода 1-10 януари, има само един случай на досъдебно производство за неспазване“, съобщи директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Балев.

На този етап обучението на учениците е присъствено, но се чака указание от МОН как ще продължи да се осъществява.

Йордан Иванов съобщи още, че Областният оперативен щаб счита за целесъобразно общинските щабове да се съберат и да вземат съответни решения по места, тъй като епидемичната обстановката се влошава. Заболеваемостта вече достигна 614,2 на 100 000 души население на 14-дневна база. На този етап от разкритите 831 легла в областта, 347 са свободни. По отношение на ваксинациите д-р Димчева уточни, че има засилен интерес, но към бустерната, а не към първата доза. От 1 до 10 януари от поставените 18 500 ваксини, 13 500 са бустерни. Вече върви и имунизацията при деца под 11-годишна възраст.

На среща между директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ,  министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев беше обсъдена готовността за справяне с нарастващото натоварване върху болниците, с оглед навлизането на страната ни в петата вълна на пандемията. Дискутирани бяха обезпечеността с болнични легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с COVID-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. Акцент беше поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани. 

„Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболяемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки“, посочи здравният министър.

По време на срещата проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с COVID-19.

Пред журналисти министърът коментира, че в рамките на днешния ден се очаква да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена.

Вашият коментар