Честит 8 декември, студенти!

На днешната дата отбелязваме традиционния празник на студентите – 8 декември. Идеята за такъв възниква още през далечната 1897 година, когато тогавашният министър на просвещението Иван Шишманов предлага първото висше училище в страната да има свой собствен празник.

Така на свое заседание от 2 ноември 1902 година академичният съвет взима решение и определя за свой празник 25 ноември (по стар стил) – деня на просветителя Свети Климент Охридски, по-късно 8 декември (по нов стил).

За първи път празникът е отбелязан от студентите в София през 1903 година, а място на тържеството е салона на местното читалище „Славянска беседа“.

Две години по-късно в документите на СУ „Свети Климент Охридски“ официално е записан текст, който упоменава, че датата 25 ноември е тази, на която студентите честват своя патронен празник. Поради смяната на календарите празникът се измества с 13 дни напред и така честването се променя на 8 декември.

Това е началото на отбелязването на Студентския празник в България. През 1944 година, след смяната на политическата система, празникът е отменен и преместен за отбелязване на 17 ноември, когато се чества международния ден на студентската солидарност.

18 години по-късно 8 декември се възстановява като дата за отбелязване на патронния празник на Софийския университет, а през 1968 година, връщайки стария стил на Юлианския календар, денят на Свети Климент Охридски отново започва да се чества на 25 ноември, което остава и като патронен празник на университета.

По този начин 8 декември остава празничната дата, обединяваща всички студенти от цялата страна.

През тази година празникът едва ли ще може да се отбележи по характерния за предходните години начин – с шумни купони и масови събирания, предвид епидемията от коронавирус, но разрешението за събиране на групи до 15 души все пак ще даде възможност на студентите да се повеселят.

Екипът на MediaCafe поздравява всички бивши и  настоящи студенти с пожелания за много здраве, щастие и успехи!

Честит 8 декември!

За автора

Вашият коментар