Честваме 120 години от рождението на Златю Бояджиев в Стария град

На 22 октомври т.г. се навършват 120 години от рождението на големия български художник Златю Бояджиев. По този повод точно в деня на рождението му, Община Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“ и Фондация „Златю Бояджиев“ организират честване в къща -музей „Златю Бояджиев“ в Стария град (къщата на д-р Стоян Чомаков, ул. „Съборна“ № 18) , където се намира постоянната експозиция на художника. Началото е в 11.00 часа.

Програмата включва две събития. Официално откриване на изложба, посветена на 120 години от рождението на Златю Бояджиев и представяне на луксозен албум със заглавие: „Димитър Пампулов представя: Портрети от Златю Бояджиев“.

На честването в емблематичната къща ще присъстват Кметът Здравко Димитров, Министърът на културата Кръстю Кръстев и Петър Стоянов – Президент на България (22 януари 1997 – 22 януари 2002), който е и почетен председател на Фондация „Златю Бояджиев“.

Музикален домакин на събитието ще бъдат талантливите възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив, които ще се погрижат за музикалния фон.

Изложбата, която ще бъде открита включва творби от фонда на Градска художествена галерия – Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив“, както и непоказвани творби на Златю Бояджиев, част от колекцията на КЦМ АД, специално експонирани по повод годишнината. Ще бъде представена и документална изложба за живота и творчеството на художника и лични вещи, предоставени от наследника Златин Бояджиев. Изложбите са подготвени от екип: Валя Ангелова – уредник на къща-музей „Златю Бояджиев“- ОИ „Старинен Пловдив“ и Теодор Караколев от Фондация „Български архитектурен модернизъм“ със съдействието на Златин Бояджиев.

Албумът с портрети от Златю Бояджиев, съставен от Димитър Пампулов ще бъде представен от издателя арх. Стефан Добрев. Луксозното двуезично издание на български и английски език съдържа множество портрети, събрани в 260 страници. Сред тях са портрети на родители, роднини, велики българи, художници, артисти, писатели, портрети от Париж, личности от близо и далеч, както и портрети от пет частни колекции – на фамилия Бояджиеви, на Боян Радев, на Димитър Инджов, Димитър Георгиев и на Красимир Дачев. В третата част на албума са включени автопортрети на Златю Бояджиев и биография. Цената на албума е 40 лева, той е наличен в къщата и в момента, ще бъде наличен за продажба и в деня на честването.

„Представените в този уникален художествени албум около двеста първокласни портрета от Златю Бояджиев, рисувани първо с дясната ръка (до 1951 г.) и след това с лявата, далеч не обхваща огромното портретно творчество на художника, особено създаденото през втория му период. Това е среща с един изумителен световен феномен в изкуството, безценна част от българското живописно наследство„, подчертава съставителят на книгата Димитър Пампулов. Албумът е издаден с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ и Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“, както и с подкрепата на „Розаимпекс“ ООД и „КЦМ 2000 Груп“.

В същия ден – 22 октомври, за туристи и посетители в къща-музей „Златю Бояджиев“ в следобедните часове е предвидена презентация Хронос и топос в платната на Златю Бояджиев“. Тя е на уредника на къщата Валя Ангелова и пренася публиката във времето и пространството на платната на Златю Бояджиев.

В 16:00 ч. ще има прожекция на документалния късометражен филм „Художникът Златю Бояджиев“, създаден през 1961 г. Сценарият е на Хаим Оливер и Цанко Лавренов, режисьор е Иван Попов, а оператор е Барух Лазаров. Филмът печели втора награда за документален филм на първия Фестивал на българския филм „Златна роза“ във Варна през 1961 г. и същата година е номиниран за златна палма на фестивала в Кан.

Прожекцията и презентацията бяха част от програмата на тазгодишните „Празници на Стария град“, в чиито център освен популяризирането на движимото и недвижимо историческо наследство на Старинен Пловдив, беше и отбелязването на 120-годишнината от рождението на художника Златю Бояджиев.

Входът за събитията е свободен!

За автора

Вашият коментар