Дариха къщата на Христо Ботев в Украйна

България получи като дарение къщата на Христо Ботев в село Задунаевка, Украйна, за да я превърне в образователен център, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Благодарение на бившия генерален консул в Одеса Димитър Тучков, който закупи къщата преди години, и след това заедно с Димитър Йоргачов я реставрираха напълно, бесарабските българи ще имат възможността да се докоснат до делото на великия поет и революционер. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев прие символично ключа за къщата от Тучков.

Едноетажната каменна къща с плевня и изба към нея, където Христо Ботев е живял и работил през 1866 и 1867 година, ще бъде място на което ще се организират посещения и тематични събития за 42-те български неделни училища в Одеска област, в които учат близо 5000 деца и ученици.

Също така в къщата-музей те ще могат да видят книги и документи за живота, делото и творчеството на Ботев, библиотека с българска литература, музикални видеозаписи на фолклорна музика, танци, пиеси. Част от образователния център ще бъдат също зали с експонати на творчеството на Ботев към Музея по литература в Одеса.

Това ще изиграе важна роля в дейностите на неделните училища, които са свързани с усвояването на българския език, изучаването на българската история и география, със съхраняването на национално самосъзнание, идентичност, традиции, фолклор и култура.

Вашият коментар