Ден на отворените врати в Музея на авиацията

Интересна програма са организирали на 16 октомври, събота от 10.00 до 17.00 часа в Музеят на авиацията в Крумово. Филиалът на Националния военноисторически музей ще работи с вход свободен по случай Празника на авиацията и Военновъздушните сили на Република България.

В празничния ден ще бъде достъпна за посетители фотодокументалната изложба „70 години полкова и базова структура във Военновъздушните сили на България“. Тя представя историята на авиационните подразделения на българските ВВС, част от които тази година отбелязват своите кръгли годишнини.

Любителите на авиацията ще могат да гледат и филма „Чудото“ със сценарист проф. Димитър Недялков и режисьор Марин Градинаров. Той е посветен на легендарния командир на 3/6 орляк майор Чудомир Топлодолски – един от летците герои, защитавали небето над България по време на бомбардировките от Втората световна война.

Програмата ще се реализира при спазване на всички наложени противоепидемични мерки.

Идеята за създаването на Музей на авиацията се заражда още по времето на Първата световна война. През юли 1918 г. началникът на Аеропланното училище при Въздухоплавателната дружина майор Продан Таракчиев подава до началника на инженерните войски при Щаба на Действащата армия рапорт, с който предлага да се създаде Авиационен музей като отдел на училището, разположен на територията на летище Божурище. Според представите на предложителя този музей трябва „да служи за обучението на бъдещите пилоти чрез показване на всички познати в света модели както на стари, така и на съвременни машини и техни части“. Тази идея обаче не е осъществена.

Краят на Първата световна война и тежките клаузи на Ньойския договор забавят още повече нейната реализация. Темата се възражда със създаването на отделение „Военни музеи, паметници и гробове“ към Министерство на войната и започва целенасоченото събиране на предмети, свързани с въздушните сили.

През 1942 г. по нареждане на командира на Въздушни войски „Божурище е определено за място на експозиция, където трябва да бъде построен и храм-паметник на загиналите летци“.

След края на Втората световна война, трудностите, пред които се изправя България, наложените репарации, подмяната на материалната част и летателния състав, довеждат до унищожаване на много от самолетите, свързани с историята на военно-въздушните сили на България.

През 1972 г. идеята за Музей на авиацията отново набира скорост. Създаден е Инициативен комитет с председател ген-лейтенант Симеон Симеонов и почетен председател ген-полковник Захари Захариев. На 3 март 1973 г. Комитетът за изкуство и култура дава разрешение за създаване на Музея на територията на днешния Корпус Тактическа авиация в Пловдив.

В периода 1974 – 1977 се обсъждат и отхвърлят 6 идейни проекта, а на обявения през 1978 г. конкурс се разглеждат нови 7 – на колективи от Пловдив, София и Варна. Проект №12 на архитектите Сапунджиева и Траянова е одобрен за проектиране в работна фаза. На 27 май 1981 г. с протокол № 17, Съвета за архитектура и благоустройство изменя регулацията на парцела на МНО в кв. Тракия и обособява парцел за Музей на авиацията.

За начало на строителството е определена 1988 г., но планираните 3 млн. лв. не са осигурени. Започва събиране на средства на обществени начала.

За автора

Коментари (2)

  1. Прекрасен музей между Асеновград и Пловдив, леснодостъпен с влака между двата града! Толкова много мечти, воля, желание и труд са вложени, че будят възхищение и Голяма похвала! Бог да пази България и нека да възстановим Българската Армия в цялата й сложна конфигурация! ,,И Бог на Мира, Който никой ум не може да схване, да пази сърцата ни български в Христа Иисуса, Господа наш! Амин!“

    Отговор
  2. Като допълнение ще кажа, че Швейцарската Конфедерация и Израел могат да ни бъдат за пример, колко сериозно всеки български гражданин от двата пола, задължително трябва да съдейства за Отбраната на Родината ни РБългария! В тази посока е наложително, да се направят Конституционни Реформи! Можем Първо, Да минем към Президентска Република и Второ, След необходимия стабилизационен период, да отидем към Управление чрез Национални Референдуми по най-важните задачи на Държавата! Да се пита Нацията за въвеждане на Ротационно управление на всички нива!

    Отговор

Вашият коментар